A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Betörésvédelem ablakcsere esetén 1. rész

Ebben acikkben biztonsági üvegeket vesszük górcső alá.

  • - Mik is ezek valójában?
  • - Be lehet-e törni őket? Ha igen, mekkora erővel?  
  • - Hogyan vásárolhatsz biztonsági üveget? És milyet vegyél?
  • - Mit tegyél akkor, ha a meglévő nyílászáróid szeretnéd biztonságosabbá tenni?  

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adok most választ neked.

Először is tegyük tisztába a dolgot, a biztonsági üvegezés egy gyűjtő fogalom. Ezeknek az üvegeknek az alapvető tulajdonsága az, hogy nem lehet olyan egyszerűen betörni őket, mint a normál abaküveget (síküveg).  

Lényeges, hogy az edzett üveg, (tudod, mikor az üveget hőkezeléssel erősítik meg) nem teljesen fedi a biztonsági üveg fogalmát, mivel a síküveghez hasonlóan apró szilánkokra törik. Egyszerűen csak nagyobb erő szükséges a roncsoláshoz. Mondjuk azt érdemes tudni, hogy ez az üveg típus apróbb és kevésbé éles szilánkokra törik, mint a normál síküveg. Ilyen üvegeket használnak polcnak a hűtőben, zuhanypanelnak, vagy akváriumnak. Sőt, akkor is ilyet alkalmaznak, mikor nagy üvegfelületet létesítenek valahol. Például egy 2 x 2 méteres ablaknál már alapból edzett üveg kerül a nyílászáróba, csökkentve a vétlen törés lehetőségét.

Más a helyzet a ragasztott biztonsági üvegeknél. Itt az üveget egy másik anyaggal kombinálják.  A leggyakoribb és a legjobb megoldás az, amikor két, vagy több üveglapot, egy PVB (poli-vinil-butirol) fólia segítségével ragasztanak össze. Ez akadályozza meg az üveglapok szétesését. Törés esetén az apró szilánkok nem esnek le, mivel a fólia a helyükön tartja őket. Természetesen idővel ezek is átszakadnak. Az, hogy mikor, a típusuktól függ.

Két fő változat létezik. Az egyik a minősített, míg a másik a nem minősített biztonsági üvegezés.

A legalapvetőbb különbség az, hogy a minősített biztonsági üvegek megfelelnek a Mabisz által felállított követelményrendszernek, míg a nem minősített biztonsági üvegeket nem felelnek meg ennek a követelményrendszernek.

Leegyszerűsítve, a biztosítónál csak a minősített biztonsági üvegek adhatnak alacsonyabb kockázati besorolást, magyarán betörés esetén csak arra fizetnek többet.

A lakosság többsége mégis a nem minősített üvegeket részesíti előnyben. Vajon miért?

A válasz roppant egyszerű. Na nem egyszerűen csak az ár! Hanem az, hogy már ezek sem törnek olyan könnyen. Egy ilyen üveget általában már nehezebb betörni, mint egy autószélvédőt! Biztos láttál szélvédőt törött állapotban. Itt is hasonló a helyzet, elég erős ütés kell ahhoz, hogy egyáltalán bepókhálósodjon az üveg. És további ütések szükségesek ahhoz, hogy átszakadjon az üveg.

Ezeknek az alkalmazását javaslom

  • - teli üvegezett ajtó esetén, olyan helyen, ahol kisgyerekek nekirohanhatnak (én alapbül csak ilyennel voltam hajlandó eladni).
  •  - társasházban a közös helyiségek ajtainál (például nehezebben sérül, ha egy költözködéskor nekicsapódik valami).
  • - ha szeretnél biztonságosabb üveget, de nem akarsz százezreket kifizetni érte.

Nagyon jó tulajdonsága, hogy sérülés esetén is egyben marad, csak több erős ütés után szakad darabokra!

A legelterjedtebb változat az úgynevezett 3+3-as, ami azt jelenti, hogy az ablakban, a külső üveglap nem egy normál 4 mm-es síküveg, hanem két darab 3 mm-es síküveg van összeragasztva fóliával.

Ezzel a végére is értünk a nem minősített biztonsági üvegeknek.

Úgyhogy nézzük meg a minősített biztonsági üvegeket.

Említettem, hogy ezeknek meg kell felelniük a Mabisz által felállított követelményrendszernek. Négy fő kategória van: A, B, C, D a D a legerősebb.

Az „A” az átdobást gátló, a „B” a betörést késleltető, a „C” a golyóálló és a”D” a robbanás biztos kategória. A „C”-vel és a „D”-vel nem foglalkozunk, valahogy nincs érte nagy tolongás. (Lehet, hogy azért, mert eszméletlen drága, plusz nem jellemző, hogy bombatámadástól rettegne valaki a panelban, vagy a kertesben :)

Kezdjük a „B” kategóriával. Ilyen típusú üvegeket alkalmaznak a múzeumok, egyes bankok és a börtönök. A fő jellemzőjük, hogy egy 2 kilogrammos fejszével minimum 31 ütés szükséges egy 4 x 4 cm-es lyuk kialakításához. Elképzelted, ahogy a bűnöző fejszével csapkodja az üveget? És semmi sem történik, érdekes látvány lehet! A kategórián belül három típus van: B1, B2 és a B3. Csak az érdekesség kedvéért írom le, hogy a B3-asra már minimum 71-szer kell ráütni egy 4 x 4 cm-es pici lyukért! Szerintem ennél a pontnál azért sokan feladnák!

No, akkor lássuk az „A” kategóriás biztonsági üvegeket. Bizony ezeket is csak elvétve alkalmazza a lakosság. Ma Magyarországon főként a bankok és az „üvegpalota” típusú irodaházaknál találkozhatunk velük. Tőlem legalábbis még egyetlen bankfiók felújítás során sem kérték azt, hogy az üveg erősebb legyen, mint az „A1”-es minősítésű. Ebben a kategóriában öt változat létezik: A0, A1, A2, A3, P5A. Fő jellemzőjük, hogy a leggyengébb üvegnek is ki kell bírnia azt, hogy minimum 1,5 méter magasságból háromszor, három különböző helyre ráejtenek egy 10 cm átmérőjű (4kg-os) acélgolyót, és az üvegnek nem szabad átszakadnia. Megint egy érdekesség, ok? Az  A3-as minősítésű üveg már olyan erős, hogy 9 méter magasból ejtik rá ezt a 4 kg-os acélgolyót!  És nem szakadhat át! Ezért is lett a gyűjtőnevük átdobást gátló üvegezés. Ezt ütögethetik, meg dobálhatják az „erős” emberek!

Szóval, most már tudjuk milyen üvegek vannak, de még nem beszéltünk az utólag felhelyezhető vagyonvédelmi fóliákról!

Akkor vágjunk is bele! Még egy kis figyelmet kérek! Tudom, hogy ez nem egy rövid cikk, de megéri végig olvasni!

Az utólag felhelyezett fóliáknak, bármely meglepő, ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelniük, mint az üvegeknek. Ugyanúgy van minősített és nem minősített változat, és természetesen A, B, C és D kategória is.

Van egy nagyon fontos dolog, amit mindenképpen tudnod kell a vagyonvédelmi fóliákkal kapcsolatban! Egy ilyen fólia felhelyezése esetén az üveggyártó megtagadhatja a garanciát!

Hogyan tudod ezt kiküszöbölni?

Egyszerűen, ha a fóliázást végző cég legalább olyan hosszú időre vállal teljes körű garanciát a munkára, mint amennyi eredetileg az üvegre lett volna, akkor meg is oldottad a kérdést! Gratulálok!

És hogy melyik a jobb, a fólia, vagy a gyári üveg? Illetve mire figyelj?

Hm, a jobb az egy szubjektív dolog. Tudod, kinek a pap, kinek a papné. Én a gyári biztonsági üveget részesítem előnyben. Azonban, ha már cseréltél ablakot, akkor nem javaslom, hogy csak üveget cseréltess.  (Eszméletlen költségekbe verheted magad, ha utólag rendelsz biztonsági üveget.)

Na, akkor összegezzünk! Ha nyílászáró csere előtt állsz (gondolom ezért vagy itt), és biztonsági üveget akarsz, akkor rendeld meg azzal az ablakaid. Ha meg már csere után vagy, de szeretnél biztonságosabb üvegeket, akkor keress meg egy vagyonvédelmi fóliázást vállaló céget.

Arra azonban figyelj, hogy a gyári biztonsági üveg nehezebb, mint a normál, mert vastagabb. Ezt figyelembe kell venni az ajtók, ablakok méreteinél! Azonban a vagyonvédelmi fólia esetében nem fogsz nagymértékű súlynövekedést tapasztalni. Sőt, az üveg súlyához képest szinte semennyit.

Az is elképzelhető, hogy már nem az A,B,C és D típusjelölésekkel fogsz találkozni, hanem a az új EN szabvány szerinti jelöléssekkel. Cége válogatja, hogy ki melyikkel jelöli az ajánlatában az üveget. Viszont ne aggódj, ezeket is könnyű felismerni!

Azért leírom őket: 

  • A0 = P1A, 
  • A1 = P2A,
  • A2 = P3A,
  • A3 = P4A,
  • B1 = P6B,
  • B2 = P7B,
  • B3 = P8B

Mint látod az A és a B betű ugyanúgy benne van a jelölésben.

Ezzel a végére is értünk az üvegek gyors áttekintésének.

Most azonban újabb kérdések merülnek fel.

Akkor melyiket is válaszd a sok közül? És különben is mennyivel növeli a valóságban a védelmet egy ilyen üveg? Egyáltalán kell ez neked?

Mielőtt átnézzük a lehetséges válaszokat, azt javaslom, először nézzük meg, milyen vasalatod  van az ablakodban! Mert hiába a szuper üveg, ha a vasalat enyhén szólva is nem biztonságos!

Erről azonban egy másik cikkeben írok, mivel nem akarom elnyújtani ezt a posztot, mint egy rétestésztát.

Remélem ma is tudtam segíteni neked.

 

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere betörésvédelem ablakcsere üvegajtó műanyag ablak erkélyajtó fa ablak ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben általános ablakcsere infók biztonsági üveg betörésvédelem az ablakoknál


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr315302363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása