A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Betörésvédelem ablakcsere esetén - 5. rész

Ez az utolsó cikk a betörésvédelem öt részes sorozatából. Ebben összegezzük az eddig tanultakat, és ez segít neked eldönteni, hogy mely megoldásokat válaszd.

Figyelmedbe ajánlom, hogy más eszközökre van szükséged aszerint, hogy hol laksz. Például Budapesten belül vannak olyan részek, ahol több a betörés, illetve van ahol kevesebb. Ezen kívül egy nyugodtabb kisvárosban, vagy egy faluban is más a helyzet. Az itt olvasottakból aszerint válogass, hogy milyen környéken élsz, illetve mennyire akarod magad „elbarikádozni”.

Először is nézzük meg, hogy melyik lehet a biztonságosabb ablak profil. A fa, az alumínium, vagy a műanyag.

Véleményem szerint a jó minőségű fa, vagy műanyag profilt majdnem olyan nehéz széttörni, szétfeszíteni pajszerrel, mint az alumíniumot. Persze, ha gyengébb minőségű alapanyagból készül az ablakod, akkor értelemszerűen kisebb erő hatására roncsolódik. Ezért jó, ha minimum közép kategóriás terméket vásárolsz.

Sajnos találkoztam már olyan esettel, ahol kívülről szétfúrták az erkély ajtót, így törték el a vasalatot. A hölgy, akinél ez történt megkérdezte, hogy ez ellen hogyan lehet védekezni. Sajnos sehogy. Bármilyen anyagot képesek megfúrni egy megfelelő fúrószárral. Azonban a fő kérdésre visszakanyarodva az a tapasztalat, hogy az ablak típusa semmilyen szempontból nem befolyásolja a bűnözőket. Legfeljebb másként látnak neki a kinyitásához.

Beszéltem az előző bejegyzésben arról, hogy a Mabisz által minősített termékek elég erős védelmet biztosítanak. Ezeknek a termékeknek a célja az, hogy a betörő minél több időt veszítsen. Azt azonban még nem mondtam el, hogy egy komplett nyílászáró cserénél, ha minden mechanikai elemet (vasalat, üveg) Mabisz minősítésűre cserélsz, akkor nagy valószínűséggel az eredeti ár háromszorosát fogod kifizetni a végén.

Természetesen, ha több tízmilliós értékek vannak az adott házban, lakásban, akkor ezen egy percig se gondolkodj, válaszd mindenből a minősített terméket!

Ha viszont nem a lakásban halmozod a vagyonod, akkor tekintsd meg mit ajánlok neked:

A komplett rendszerek

Az ajánlott komplett rendszereket két fő csoportra osztom:

  1. Földszinten, első és második emeleten található lakások, illetve családi házak, sorházak.
  2. Olyan társasházi lakások, melyek legalább a harmadik emeleten vannak.

 

Javaslom, hogy mindkét csoport jellemzőit olvasd el. Mindkettő ad jó tippeket.

 

1, Földszinten, első és második emeleten található lakások, illetve családi házak, sorházak

Ezeknél a lakásoknál, házaknál nem jelent problémát a külső nyílászárók megközelítése. Az alsóbb emeleteken található lakások sincsenek biztonságban, főleg ha van erkély! A betörők simán felmásznak egy-két emelet magasba az erkélyeken keresztül! Hidd el, dolgoztunk már ilyen betörések után.

Amit az ilyen típusú ingatlanokba javaslok neked:

  • - kiemelést gátló vasalattal ellátott ablakok, erkélyajtók,
  • - minimum 2 db zárral ellátott ajtó, több pontos záródással,
  • - egy riasztó.

Ez az alap felszereltség, ennél lejjebb nem érdemes menni. Ha szeretnél egy kicsit nagyobb biztonságot, akkor szemezgess az alábbiakból:

  • - nem minősített biztonsági üveg,
  • - erősített vasalat,
  • - biztonsági ajtó, vagy jó minőségű hevederzár,
  • - legalább a biztosítók minimális követelményének megfelelő riasztó.

Ezek azok az eszközök, amik jól jönnek a betörések meghiúsításában. Azt is nézd meg, hogy hol vannak a háznak, vagy a lakásnak azok a pontjai, ahol te megkísérelnéd a betörést. Igen! Éld bele magad a helyzetbe, sőt kérd a családtagjaid és a barátaid segítségét! Gondolkozzatok egy kicsit a bűnözök fejével. Ez egy kicsit melós, agyalós feladat, viszont cserébe olyan ötletek fog adni, amik segítenek majd abban, hogy melyik részét erősítsd a védelemnek. Például a bokros, takarásban lévő ablakoknál jól jön a nyitás érzékelő, stb… Minden háznak mások az adottságai, úgyhogy gondolkozz! A te lakásod, házad csak te ismered igazán!

Egy ilyen ötletelés alkalmával kitalálhatod, hogy hova tedd a következő termékeket:

  • - mozgás érzékelős lámpa
  • - kamera

Ez két olyan elem, ami ugyancsak sokat segíthet. Habár a betörések java része nappal történik, azért egy sötétebb részen elhelyezett mozgásérzékelős lámpa jó szolgálatot tesz. Ha nem is ijeszti el a bűnözőt, azért figyelmezteti, hogy: Jó lesz vigyázni, én felkészültem rád, nem lesz könnyű dolgod!

A kamera. Ez az egyik legjobb dolog. Ma már abszolút nem drága szerkezetek. Százötvenezer forinttól már kapni olyan rendszert, ami minimum 4 kamerás, LCD képernyős, SD kártyára rögzít és éjszaka is lát. Tapasztalatból mondhatom, hogy elég erős visszatartó ereje van. Budapesten a nyolcadik kerületben lakik az egyik ismerősöm. A társasházban nemrég felszereltek egy négy kamerából álló, 125 ezer forintos rendszert a kapuban és a lépcsőházban. Szinte hihetetlen volt a változás amiől a srác beszámolt.

 Jól van, akkor összegezzünk! Nézd át az alábbi felsorolást és válaszd ki a neked kellő elemeket:

  • - minimum 2 záras ajtó, ha lehet hevederzárral, vagy biztonsági ajtó
  • - biztonsági üvegezés (elég a nem minősített is)
  • - erősített, kiemelést gátló biztonsági vasalat
  • - legalább a minimális követelményeknek megfelelő riasztó, de inkább távfelügyeleti rendszer
  • - mozgásérzékelős lámpa
  • - kamera rendszer

 

Ezeknek az elemeknek a kombinációja igen erőteljes védelmet nyújt. Fontosnak tartom, hogy hiába favorizálja ma mindenki csak az elektromos rendszereket, mint a riasztók és a kamerák. Te azért figyelj oda az alapszintnél erősebb mechanikai védelemre is, mert hiába hívja a riasztó a rendőrséget, ha egy perc alatt bejutnak a betörők és tíz perc múlva hűlt helyük!

 

2, olyan társasházi lakások, melyek legalább a harmadik emeleten vannak

Ezeknél az ingatlanoknál két részre érdemes összpontosítani.

  • - A lépcsőház felőli védelemre
  • - és, ha van erkély, akkor az ottani nyílászárókra, vagy bármely olyan részre, ahol könnyen fel lehet mászni az ablakokig.

A lépcsőház felől itt is érdemes minimum kettő darab zárral, esetleg hevederzárral ellátott ajtót, vagy biztonsági ajtót alkalmazni.

Az olyan részeken, ahova fel lehet mászni, például az egymás alatt lévő erkélyeknél érdemes erősített, kiemelést gátló vasalattal, vagy legalább zárható kilinccsel ellátott nyílászárókat beépítetni. Itt is alkalmazhatsz egy egyszerűbb, nem biztonsági üvegezést, ha szükségesnek érzed.

Természetesen, ha a negyediken, vagy felette laksz, akkor igencsak elhanyagolható az esélye annak, hogy bárki is felmászik az erkélyedre. Így itt inkább a lépcsőházi ajtódat érdemes megerősíteni.

A riasztó is igencsak hasznos egy társasházi lakásban. Itt talán még fokozottabban érvényesül a hatása a riasztásnak. (Persze sok függ a lakóközösségtől is.)

Magyarán, ha olyan magas emeleten laksz, ahova kívülről nehéz felmászni, akkor a figyelmed a biztonsági ajtóra, esetleg a jó minőségű riasztóra koncentráld.

A kamerákat ebben az esetben inkább úgy javasolt használni, hogy a folyosókon helyezitek el a többi lakóval közösen, a társasház költségére. Így mindenki élvezi a biztonságot és sokkal olcsóbb is!

Akkor összegezzünk, mire fektess hangsúlyt egy magasan lévő lakásnál?

  • - Az ajtód biztonságára, szerezz be egy jó biztonsági ajtót.
  • - Nézd meg, hogy fel lehet-e mászni valamelyik ablakodhoz, vagy az erkélyedre. Ennek megfelelően azt a nyílászárót rendeld meg jobb biztonsági felszerelésekkel. Például: zárható kilincs, kiemelést gátló vasalat, esetleg biztonsági üveg.
  • - Szereltess fel riasztót.
  • - Amennyiben még nincs kamerázva a társasház lépcsőháza, győzd meg a többi lakót! Így osztódnak a költségek.
  • - Ha többi lakó nem megy bele a kamerázásba, akkor a bejárati ajtódhoz is szereltethetsz egyet.

 

Szerencsére, ha magasan laksz, akkor a bejárati ajtón kívül máshol nem igazán tudnak bejutni hozzád. Így te aránylag kedvező költségekkel, nagyon jó rendszert tudsz építeni magadnak.

 

Összességében ezeket a gondolatokat, tapasztalatokat szerettem volna megosztani veled a betörésvédelemről.

Remélem hasznos segítségedre voltam ebben az öt részben.

Ha valamelyiket mégsem olvastad volna, akkor itt vannak a linkek:

Betörésvédelem ablakcsere esetén - 1. rész

Betörésvédelem ablakcsere esetén - 2. rész

Betörésvédelem ablakcsere esetén - 3. rész

Betörésvédelem ablakcsere esetén - 4. rész

Remélem ma is tudtam segíteni neked.

 

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

Szólj hozzá!

Címkék: ablak ajtó nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere biztonsági ajtó erkélyajtó ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben általános ablakcsere infók ajtó csere betörésvédelem az ablakoknál biztonsági ajtó csere


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr945370487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása