A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Zajos az utca? Érdekel a hangszigetelt ablak?

Akkor jó helyen jársz! Segítek neked abban, hogy amikor kicserélik az ablakaid, akkor azok olyanok legyenek, amiknek igazán fogsz majd örülni!

Nos, akkor vágjunk is bele!

Kezdjük az alapokkal, mi a hang?

A hang: a fül, a hallás által érzékelt inger. Az emberi beszéd, a beszélt nyelvek, illetve a zene, a zenei hangrendszerek alapeleme. Fizikai jellegét tekintve valamely rugalmas közeg mechanikai rezgése, e rezgés hullámként való tovaterjedése. Ha e rezgés frekvenciája kb. 20 Hz alatti, vagy kb. 20 kHz fölötti, akkor hallásunk nem érzékeli azt. Leegyszerűsítve: rezgés hullám, amit a fülünkkel érzékelünk.

Ez azért fontos, mivel a hangcsillapítás lényege az, hogy ezeknek a hullámoknak a nagy részét elnyelje a hangcsillapításra használt anyag. Esetünkben az üveg amit az ablakhodhoz használnak.

Az, hogy ezt mennyire érzékeljük, az attól is függ, hogy milyen erős a hangnyomás. (hangerő)  Ezt mérjük decibelben (dB) és, hogy az milyen frekvenciatartományban mozog. Ezt mérjük Hertzzel (Hz).

Te is biztos találkoztál már ezekkel a fogalmakkal. Ez a két dolog szorosan összefügg az érzékelés szempontjából. Érdemes tudnod, hogy a magas hangokat (kivétel a 4000 Hz felettiek) sokkal hangosabbnak hallod azonos dB érték (hangerő) mellett, mint a mélyet, vagy a közepet. Ezért hallod a szirénákat visító, magas hangon, még akkor is, ha csukott ablaknál szól a tévé, vagy a zene.

A hangerősséget öt egyszerű csoportra szedtem, példákkal illusztrálva.   

  1. nem zavaró hatású hangerősség        például az eső 20 dB, sugdolózás 30 dB,
  2. normál hangerősség                           normális rádió hangerőség kb. 40–50 dB, normális

párbeszéd kb. 50-60 dB,

  1. zavaró hangerősség                           telefoncsörgés, forgalmas nagyvárosi út kb. 70–80 dB.
  2. nagyon zavaró hangerősség              légkalapács kb. 90–110 dB
  3. fájdalmat okozó hangerősség                        helikopter által kibocsátott hang kb. 120 dB,

sugárhajtású repülőgépek kb. 140 dB.

 

Ez a kis felsorolás tisztázta, hogy mit is képzelj el, ha azt mondják 100dB zajt mértek az XY helyen. Sőt most már azt is tudod, hogy egy 3500Hz-es, 100db-es zajt hangosabbnak érzékelsz, mint egy 100dB erős, de csak 300Hz-es zajt.

 

Ezeknek a tényeknek a tudatában nem meglepő, hogy az épületek hangszigetelési jellemzőit a közép tartományban mérik (100Hz-3150Hz). Ezek a leggyakoribb hangok, illetve ezeket érzékeljük a legerősebben.

 

Érdekesség, hogy a hangcsillapítást a középtartományon belül még tizenhat különböző tartományban mérik, viszont a jelzésére egy számot használnak, aminek a jelölése Rw= „X” dB. A gyakorlatban ez így néz ki: Rw=33 dB. (ez egy átlagos Ug=1,1-es, kétrétegű üveg értéke)

 

Beszéljünk az üvegek felépítéséről. Ezek is hasonlóak, mint a ragasztott biztonsági üvegek (keress rá itt a blogon, ha még nem olvastad volna). A biztonsági üvegektől azonban annyiban különböznek, hogy más típusú ragasztó anyagot használnak hozzájuk. Itt is rendkívül fontos, hogy a ragasztott üveglap legyen a zajos (esetünkben a külső) oldalon.

Fontos, hogy a biztonsági üveg alapesetben nem jobb hangszigetelő, mint a normál üveg. Ez azért van, mert habár itt is több réteg üveged van, viszont a felhasznált ragasztóanyag kevésbé lágy, mint hangszigetelt üvegeknél.

 

A hangcsillapítást javítja, ha az argon gáz mellett kén-hexafluorid gázt is tartalmaz az üveglapok közötti légrés. Sőt, ha az üveglapok asszimetrikusak, magyarán az egyik vastagabb, mint a másik, az is javíthatja a hangcsillapítást.

A légrés csökkentése, viszont csökkenti a hangcsillapítást. Ebből adódik, hogy a három rétegű üvegezéssel valójában nem javítunk a hangszigetelésen! (Esetleg azt gondoljuk.) Sőt bizonyos üveglap vastagság felett (~10mm) sem javul jelentősen a hangszigetelés.

 

Ami még nagyon fontos, hogy a hangszigetelt üvegeknek, akár 30%-al is rosszabb lehet a hőszigetelése, mint a „normál” (Ug=1,1) üvegeké! Itt is érvényesül a valamit valamiért elve.

 

Egy kis összehasonlító táblázat, az üvegvastagsággal kapcsolatban:

 

külső üveglap (mm)

légrés (mm)

gáz típus

belső üveglap (mm)

belső üveglap lágyfém bevonattal

Ug érték

Rw érték

4+4+4

16

kevert

6

igen

1,5

43dB

4+4+2

20

kevert

6

igen

1,5

44dB

 

Nagyon fontos!

A hangszigetelt üvegek súlya, akár két-háromszorosa is lehet a normál üvegének. Így nagyon figyelni kell a nyíló szárnyak méreteinél, hogy a pántok biztosan elbírják a szárny súlyát! Ami egy 900 x 1500 mm-es bukó-nyíló ablaknál, fenti táblázatban szereplő üvegekkel, akár 60 kg is lehet!

 

Ezek voltak a száraz tények. Most akkor nézzük meg a konkrét eseteket!

 

Példának vegyünk egy Ug=1,1-es, kétrétegű üveggel szerelt öt, vagy hat légkamrás műanyag nyílászárót. Ennek az üvegnek a zajcsillapítási értéke általában (gyártótól is függhet) Rw=33dB.

A gyakorlatban ez minden olyan helyen megfelel, ahol a zaj átlagosnak mondható.

A zajtérképen, ami jelenleg sajnos csak Budapestre és vonzáskörzetére (ide karttints az infóért) vonatkozik, a narancssárga, maximum a rózsaszínnel jelölt területek felelnek meg ennek. Persze itt azt is kell nézni, hogy éjszaka milyen a zajterhelés, nem csak a riasztó nappali adatok alapján érdemes választani.

Ha nem közvetlen főúton, vagy vasút mellett laksz, akkor a normál hangcsillapítású üvegekkel szerelt ablakaidnál sem fog beszűrődni a zaj. Sőt, még rendkívül csendesnek is fogod találni a régiekhez képest az új ablakaiddal az otthonod! 

Megosztok veled egy kis történetet, jó? Egy hölgynél cseréltünk ablakot, a 13. kerületben, egy, a Lehel út mellett lévő panellakásban (Hun utca sarok). A lakás ablakai merőlegesek a Lehel útra. Az ablakokat kicseréltük (normál kivitelre), majd kb. egy fél év elteltével találkoztam újra a hölggyel az utcán.

A beszélgetésünk így zajlott (rövidítve, név nélkül):

-          Jó napot! Hogy van?  Minden rendben az új ablakokkal?

-          Jó napot! Ááá, ne is mondja! Majd megőrülök!

-          Mi a baj? Miért nem hív fel azonnal, ha gond van? Nincs meg a telefonszámom?

-          Á, ne aggódjon, az meg van. Egy dolog zavar csak.

-          Igen?

-          Több mint tíz éve lakom itt és azóta hallom, hogy elmegy a villamos a főúton. Mióta meg ezek az új ablakok vannak, azóta csak látom őket az ablakból, de nem hallom! Nagyon furcsa érzés!

Majd mosolyogva elbúcsúztunk.

Mindezt csak azért meséltem el, hogy szemléltessem az új ablakkal járó zajcsökkenést.

Akkor most nézzük azt az esetet, ha mégis hangszigetelt üvegre van szükséged, mert mondjuk a Hungária kőrúton laksz. Véleményem szerint, egy Rw=37dB és Rw=41dB közötti hangcsillapítású üveggel már nagyon-nagyon jó hatást tudsz elérni.

Az új építésű lakóparkokban, ha forgalmas főúton fekszik, akkor jó esetben, a főút felőli részen Rw=36dB, vagy Rw=37dB hangcsillapítású üveget szerelnek be. Ebből is látszik, hogy egy Rw=39dB hangcsillapítású üveg már igen jó minőségű. Ezek az üvegek legalább bruttó 12-15 ezer forinttal drágábbak négyzetméterenként a normál üvegezésnél.

Mivel én laktam zajos főúton, tudom, hogy mit jelent a nagy zaj. Az esti tévénézés kilőve nyitott ablaknál. Az ablak cseréje (normál változatra) után rendkívül csendessé vált a szóban forgó szoba. Persze meditációra azért így is alkalmatlan lenne, de ettől függetlenül az új lakó hálószobának használja az adott szobát.

A jelenlegi ablakodnál, ha az már elvetemedett, illetve nagyok a rések a szárny és a tok között, akkor ezért is érzékeled zajosnak az utcát, mert a réseken bejut a hang. Magyarán zajcsökkenés azért is tapasztalható, mert az új ablak pontosan záródik, így szinte alig jut be zaj a réseken. Éppen ezért lényeges az, hogy van-e az ablakon légbeejtő (pl.: Aereco szellőző). Egy légbeejtővel szerelt ablak esetén szinte mindegy milyen jó hangszigetelő üveget rendelsz, hisz a légrésen továbbra is beszűrődik a zaj.

Nem mellékes az sem, hogy egy fokozottan hangszigetelt nyílászáró beépítésénél figyelni kell arra is, hogy a beépítésnél használt tömítőanyagok milyen típusúak. Például egy téglából épült háznál, a gipszkarton lapok alá mindenképpen megfelelő minőségű szigetelőanyagot kell rakni, csakis így érhető el a maximális hatás.

 

Összefoglalva, hacsak nincs különleges okod a hangszigetelésre, akkor hidd el, hogy a normál üveggel is minőségi változást fogsz tapasztalni az ablakcsere után.

Ha mégis szükségét érzed a jobb hangszigetelésnek, akkor a következőkre figyelj:

  • - a hangszigetelt üveg nehezebb a normál üvegnél, ez befolyásolhatja a nyíló szárnyak méretét,
  • - légbeejtős (pl.:Aereco) ablakot felesleges hangszigetelt üveggel rendelni (csak bosszús leszel),
  • - a beépítésnél használt segédanyagok (pl.:üveggyapot) is legyenek jó hangszigetelők,
  • - a mentőautók, vagy a rendőrautók szirénáit nem biztos, hogy 100%-ban ki tudod zárni.

 

Remélem ma is segítettem tisztábban látnod!

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere műanyag ablak fa ablak ablak felújítás ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben általános ablakcsere infók hangszigetelt üveg hangszigetelő ablak


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr495293626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása