A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Betörésvédelem ablakcsere esetén - 4. rész

Érdekel, hogy mi az, ami számít a biztosítóknál?

És az, hogy milyen elektromos riasztók vannak?

Esetleg az is, hogy ezt a két dolgot miért vettem egy kalap alá?

Akkor vágjunk is bele! Kezdjük a biztosítókkal.

Felmerülhet a kérdés, hogy kell-e a lakásbiztosítás? Szerintem ez hasonlóan alapvető, mint az autóknál a kötelező biztosítás. A legtöbb ember csak fizet folyamatosan és szerencsére semmi baj nem történik. De ha gond van, akkor azért csak jól jön neked is a pénz.

Érdemes tudnod, hogy a biztosítókat addig nem érdekli a lakásod, vagy a házad védelmi színvonala, amíg be nem törnek hozzád. (Remélem, mindig érdektelen maradsz a számukra.)

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy csak a konkrét esetet (betörést) megy kivizsgálni a biztosító szakértője.

Ő szemrevételezi a terepet. Fontos, hogy ilyenkor érdemes vele megbeszélni mindent, mert az ő és a rendőrség szakvéleménye alapján döntik el a biztosítónál, hogy mekkora kártérítést fogsz kapni. Azonban általánosságban elmondható, hogy amelyik terméknek nincs Mabiszos minősítése, az hiába biztonságosabb, mint egy alapszintű termék, aránylag keveset nyom a latban. Azért mondom, hogy általánosságban, mert biztosítója válogatja, hogy ki, mi alapján fizet. Éppen ezért érdemes elolvasni a mellékletet, ahol ezek a dolgok mind le vannak írva. Ha valamit nem értesz, vagy nem találsz, akkor faggasd ki a biztosító üzletkötőjét. Ne érd be fél válaszokkal! Ragaszkodj hozzá, hogy nézzen utána azoknak a dolgoknak, amikre nem tud azonnal válaszolni. Végeredményben ez a dolga, ne feledd, ha valami nem világos, akkor kérdezz!

Azért persze akadnak olyan dolgok, amik minden biztosítónál hasonló fontossággal bírnak. Pár példát leírok neked:

  • - a zárak száma az ajtón (2 jobb, mint 1),
  • - a zárak minősége (biztonsági, avagy normál),
  • - az ajtó, vagy az ablak anyagának a minősége (régi fa esetén mennyire korhadt),
  • - ablaknál, erkélyajtónál a vasalat nyithatósága kívülről (kiemelésgátlás),
  • - az üvegek típusa, vagy a vastagsága (biztonsági üvegezés),
  • - záródási pontok száma és minősége,
  • - a záródási pontosság,
  • - Mabisz minősítés,
  • - van-e riasztó,
  • - és a riasztórendszer típusa.

 

Nem véletlenül hagytam az utolsó pontra a riasztórendszer típusát. Ez is nagyban meghatározza a kockázati besorolásod. A legtöbb biztosítónál egy gyengébb szintű mechanikai védelem és egy elektromos riasztó többet számít, mintha tökéletes mechanikai rendszert építetsz ki.

A biztosítók szempontjából három különböző elektromos riasztórendszer létezik:

  • Minimális        Ide tartoznak a legtöbbet alkalmazott riasztórendszerek, a legegyszerűbb változatok. Ezeknél is követelmény a hálózati és az akkumulátoros működés is, a megfelelő erősségű sziréna, a szabotázsvédelem, a mozgásérzékelő, vagy a nyitásérzékelő, a 2 méter alatt elhelyezkedő ajtóknál és ablakoknál. Fontos, hogy a legolcsóbb riasztók általában még ebbe a kategóriába sem férnek bele.
  •  
  • Részleges        Két dolgot emelek ki az előző kategóriához képest. Az egyik hogy vagy minden nyílászáróra kell rakni nyitásérzékelőt, vagy minden helységben lennie kell mozgásérzékelőnek. A másik, hogy rendelkeznie kell a részleges elektromos riasztórendszerek Mabiszos tanúsítványával.
  • Teljes körű      Ez már igen magas követelményeknek kell, hogy megfeleljen. Ha ilyet akarsz, akkor rakass mindenhova nyitásérzékelőt, mozgásérzékelőt, terveztesd meg szakemberekkel és kérjél mindenféle tanúsítványt. Ezeknek mind meg kell felelni a Mabisz féle követelmény rendszernek:
    • - kivitelezői nyilatkozat,
    • - szabványossági nyilatkozat,
    • - rendszerleírás, telepítési- és nyomvonalrajz,
    • - kezelési utasítás.

 

Biztos hallottál már a távfelügyeleti rendszerekről. Ezeknél alapvető, hogy minimum közepes védelmi szintű elektromos riasztód legyen (igen, ez a részleges), és az egészüljön ki riasztással betörés esetén, ami vagy egy vagyonőr cégnél, vagy a rendőrségen jelez. Amennyiben nem a rendőrségre van bekötve a jelzés, akkor nézz utána, hogy a vagyonőr cégnek milyen jogosítványa van. Magyarán mit tesz, ha valahova betörnek és tetten érik a bűnözőket. Ez elég sarkalatos pont lehet. Mindenesetre az biztos, hogy az elektromos rendszerek esetében ez a csúcskategória. Itt is három különböző típus van:

  • 1,Csapdaszerű térvédelem                 Csak a legfontosabb helyeken van mozgásérzékelő.
  • 2,Teljes körű térvédelem                    Minden helyiségben van mozgás érzékelő.
  • 3,Teljes körű felületvédelem               Minden nyílászárón van nyitásérzékelő.

 

A riasztókban az a jó, hogy utólag is felszerelhetőek. Persze ez is fúrással, faragással és kosszal jár. Ezért, ha riasztót akarsz, akkor azt javaslom, hogy az ablak csere, vagy építkezés esetén közvetlenül az ablakok beépítése után iktasd be ezt a munkafolyamatot, még a festés elé. Így szépen el lehet tüntetni a vezetékek csövezését a falban.

Egy másik fontos dolog, hogy a riasztó rendszerek sokkal kevesebbe kerülnek, mint egy teljes körű mechanikai védelem. Egy távfelügyeleti riasztórendszer fenntartása, a havidíj mellett is pénztárca kímélőbb lehet, mint minden nyílászárót minimum B1-es üveggel rendelni és Mabisz minősítésű vasalattal szerelni. Persze nem lebeszélni akarlak a jó termékekről, csak a pénzügyi része is sarkalatos lehet. Hacsak nincs tele az ingatlanod milliós értékekkel (pl.: műtárgyak). Ebben az esetben viszont nem hiszem, hogy problémázol pár százezer Forinton, főleg, ha a biztosítási díjad még csökken is.

Ezzel a végére is értünk a riasztók és a biztosítók témakörének.

Összegzés képen a legfontosabb dolgok:

  • - A biztosítókat csak betörés esetén érdekli az ingatlan vagyonvédelme.
  • - A mechanikai védelem esetén általában csak a Mabiszos minősítésű elemek adnak jobb kockázati  besorolást.
  • - Egy jó minőségű riasztó igen hasznos lehet, sokszor többet számít, mint egy komplett mechanikai -védelem.(pl.: B kategóriás üveg, Mabisz minősítésű vasalat és ajtó szemben egy teljes körű védelmet nyújtó riasztóval)
  • - Az elektromos távfelügyeleti rendszerek viszonylag nagy biztonságot adnak.

 

Bízom benne, hogy a fenti ismeretek birtokában már könnyebben átlátod a riasztórendszerek közti különbségeket és az összefüggésüket a biztosítással.

Remélem ma is tudtam segíteni neked.

 

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

  

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere biztonsági ajtó ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben általános ablakcsere infók betörésvédelem az ablakoknál biztonsági ajtó csere


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr985367403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása