A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Kitől vegyél ablakot?

  A fenti kérdés rendkívül fontos, érdemes egy kicsit kivesézni.

 

Kezdjük az elején, alapvetően két lehetőséged adódik. Valószínűleg mindkettőre sort fogsz keríteniÉ

  1. Bemész egy gyártó által létesített márkakereskedésbe
  2. Megkeresel egy (független) kereskedőt, beépítőt, ablakost

          + 1 Beszélsz az ismerősökkel, hogy tudnak-e egy jó ablakost.


Áltatlánosságban elmondható, hogy a legbiztosabb megoldás, ha egy ismerősöd ajánl egy ablakost. Ilyenkor meg van az a biztonságérzet, hogy már láttad a munkájuk végeredményét, hogy milyen minőségben dolgoznak, te kb. mire számíthatsz.

Amennyiben viszont te mégis úgy gondolod, hogy, ami Xy-nak jó volt az neked nem az igazi, akkor azt ajánlom, hogy inkább gyártótól vegyél ablakot, vagy a gyártó kirendeltségéről, egy márkakereskedéséből. 


Sőt, a legjobb az, ha el is tudsz menni közvetlenül a gyártó üzembe. Sokszor az sincs meszebb, mint az ablakos irodája. (olyan beépítőt választani, akinek még irodája sincs, rohadt nagy felelőtlenség az esetek 95 százalékában) Az ilyen ablakgyártó, ablak össszeszerelő üzemek mellett az esetek kilencven százalékában van bemutatóterem. Ez több okból is jó, például ha neked valamilyen különleges kívánságod van, akkor azt ott, azonnal tudjátok tisztázni. Nem kell telefonálgatni húszszor, meg várni arra, hogy az üzemvezető majd visszahívja a kereskedőt, hogy mi az ami megoldható és mi az ami nem (el se hinnéd, sok esetben ezek viszik el a legtöbb időt és energiát), hanem ott a helyszínen, egyből szakszerű válaszokat fogsz kapni. 


Persze kivételek mindíg vannak. Az egyik ilyen, ha panellakásba szeretnél tejesen standard, fehér ablakokat. Ezekben az esetekben tökéletesen megfelel, ha egy kirendeltséggel kötsz szerződést. Azonban mindig törekedj arra, hogy lehetőleg az ablakgyártó saját márkakereskedőjénél vásárolj!


Biztos érdekel, hogy miért szajkózom a saját kerekedőket. Az ok roppant egyszerű. Tapasztalatból tudom, hogy sok kereskedő (nem mind) elég gyakran váltogatja az általa forgalmazott típusokat. (Ennek rengeteg oka lehet, amibe most nem megyek bele.) Így sajnos előfordulhat, hogy a három éve megrendelt és beszerelt ablakaid és a mostaniak teljesen különböznek egymástól. Sőt, ha odamész hat év után, akkor nem biztos, hogy tudnak Neked alkatrészt szerezni ahhoz az ablak típushoz. Ez elég gyakori probléma a kisebb gyártók, összeszerelők, de még sokszor a nagyok esetében is. Ugyanis a forgó-mozgó alkatrészeket 3-5 évente lecserélik egy újabb modellre. Ezért jobb megoldás, ha gyártótól vásárolsz. Gondolj csak bele, ha veszel egy X típusú autót, az Y márkakereskedőtől, és a márkakereskedő megszűnik, Te akkor sem vagy bajban, mert tudod, hogy a gyártó az X cég volt, akire ha rákeresel a neten, akkor biztosan találsz egy elérhetőséget, ahol segítenek Neked, ha baj van. Ezért jobb közvetlenül a gyártóktól vásárolni. Sőt lehet, hogy még az ár is jobb lesz amit kapsz, ugyanis egy kereskedő kiesik a láncból. A másik meg az, hogy  5 év  múlva, jó esetben is már csak egy névre fogsz emlékezni, az ablakoséra. Ha te olyan abalkosnál vásároltál, aki 3-4 márkával és annak a is több típusával dolgozott akkoriban, akkor sokkal nehezebb lesz egy esetleges javítást megoldani. 

Van azonban egy másik dolog is a kereskedőkkel.

Amennyiben garanciális problémád akad az ablakoddal, akkor sokkal nehezebb egy kereskedővel zöld ágra vergődnöd, mint egy gyártóval. Ugyanis a kereskedőnek ezt le kell játszani a  gyártóval is, aki viszont háríthatja a hibát a kereskedőre is, persze ezt a kereskedő majd nem akarja elismerni. akkor előveszik a beépítőt, ha még a cégnél van és ez így megy egy jó darabig. Így belekerülhetsz egy sokáig elhúzódó vitába is. Közben meg megesz az ideg, mert 3 hete le se tojnak, hiába telefonálsz naponta. Eyszer volt kint valaki megnézni, de azóta is semmi, az ablakod meg továbbra sem működik. Ezért is jobb egy gyártóval szerződni, hiszen ez esetben egyértelmű, hogy ki a felelős a hibáért.
Amennyiben mégis kereskedőtől vásárolsz, akkor csak egy dolgot javaslok Neked! Lehetőleg magyar terméket vásárolj! Ennek több oka is van, az első, hogy ezzel Te is segítesz munkahelyeket megtartani. A második meg rossz tapasztalatokon alakul.
Volt módom már találkozni nem egy külföldön gyártott ablakkal. Azt figyeltem meg, hogy a Németországból, vagy Ausztriából érkező termékek általában igen jó minőségűek és nincs gond azzal sem, hogy a megrendelt méretek érkeznek-e meg. Az egyetlen probléma velük, hogy drágábbak a magyar termékeknél. 
Ellenben érkeznek ablakok északról és keletről is az országba. Ezekre jellemző, hogy nagyon, sőt hihetetlenül olcsóak. Sajnos ezek nagyobb része annyira olcsó, hogy ez már igen erősen a minőség rovására megy. A felhasznált anyagok silányak, nem egyszer hibásak. Általában kb. 20 évvel ezelőtti német, francia, vagy angol licenszeket vesznek meg lengyel, litván és ukrán cégek. Silány alapanyagokból gyártanak ablakot, majd angol, vagy német ablakként tüntetik fel a termékeiket. amiből annyi igaz, hogy onnan származó gépeket használnak a gyártásnál. Néhány volt kollégám szerette volna, ha én is dolgozom ezekkel a típusokkal, mert jó áron vannak, könnyű eladni őket. Azonban én nemet mondtam. Később beigazolódott, hogy milyen jó döntés volt! Folyamatosan arra panaszkodtak, hogy a hosszú út során rengeteg karcolás lesz az ablakokon, sokszor még az üvegeken is. Elég gyakori a méretek pontatlansága is, és abszolút nem könnyíti meg a dolgot a nehézkes garanciális ügyintézés. Átlagosan 1-1,5 hónapot kell várniuk egy elméretezett ablak legyártására és akkor sem biztos, hogy a gyár beismeri a hibát, hanem újra ki kell fizetni az ablak árát. Ezekre az ablakokra tipikusan igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve.
Egy szó, mint száz: a legjobb, ha magyar gyártótól, vagy annak valamelyik hivatalos márkakereskedőjétől vásárolsz ajtót és ablakokat.

 

További infókat a blogot böngészve találhatsz.
 

Remélem ma is tudtam segíteni neked.

 

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr64227620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása