A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Mekkora a felfordulás egy ablakcserénél?

Ebben a cikkben a porról, a koszról, a takarításról, az utólag elvégzendő munkákról és a kellő felkészültségről lesz szó.

 

Van olyan ismerősöd, akinél már cseréltek ablakot? Ok? És mit hallottál tőle? Jót, vagy rosszat?

 

Miért van az, hogy egyesek tragédiának élik meg az ablakcserét óriási felfordulással, míg más embereknél ez nincs így? Akarod tudni a válaszokat? És azt, hogy Te mire számíthatsz?

Rendben, akkor kezdjük az elején.

A felfordulás vélt, vagy valós mértéke több dologtól is függ.

Ezek közül a legalapvetőbbek:

  • - a hozzáállásod a cseréhez,
  • - az ablakok kora és típusa,
  • - a falazat típusa, a ház kora, építési módja,
  • - az ablakok száma,
  • - a lakás elrendezése
  • - és nem utolsó sorban a munkások hozzáállása!

 

Nézzünk meg két élménybeszámolót a hozzáállásról, melyben feltételezzük, hogy egy panellakásban négy ablakot cseréltettek ki. Elvileg minden ugyanúgy történt mindkét esetben.

 

  1. „Nagyon gyorsak és ügyesek voltak! Idejöttek reggel nyolcra, délután négykor már itt sem voltak! A nappalival kezdték. Kiszedték a régi ablakot, kihordták a folyosóra, utána berakták az újat. Aztán jöttek a hálók, előbb a gyereké, utána a miénk, a konyhát hagyták utoljára. Az elején még néztem őket, aztán átmentem a másik szobába. Láttam, hogy ezek rendes srácok, hagytam őket dolgozni. Én már csak akkor mentem újra abba szobába, ahol éppen dolgoztak, mikor szóltak, hogy jöjjek, mert lassan kész vannak. Próbáljuk ki az új ablakokat. Össze is söpörtek maguk után és le is hordták a szemetet mielőtt elmentek! Persze utána este kilencig port töröltem, porszívóztam, meg felmostam. Viszont végre ez is kész és szép, új ablakaim vannak!”

 

  1. „Á, ekkora felfordulást soha többet! Egész nap fúrtak-faragtak, véstek, meg ki tudja mit csináltak! Azt hittem lebontják a fél házat! Mindenhol szemét, por törmelék! Minden szobát összejárkáltak, hol itt csináltak valamit, hol ott! Sehol sem volt nyugtom! Még a folyosón is az én ablakaim voltak! Képzelheted! Egyébként rendes srácok voltak, meg aranyosak és tisztelettudóak, de az a felfordulás! Az valami iszonyat! Délután, miután elmentek este tízig csak suvickoltam! Még a szekrények belső pocai is porosak voltak! Érted ezt? Csukott szekrényajtón keresztül! Itt ez volt az első és az utolsó ablakcsere! Soha többet ekkora rumlit!”

 

Ismerős valamelyik, vagy esetleg mindkettő?

A két történetben a különbség a cseréhez való hozzáállásban van.

Mi ebből a tanulság számodra?

Legyél tisztában azzal, hogy egy ablakcsere az nem olyan, mint egy polc felfúrása! Itt az otthonod egy alapvető szerkezeti elemét cserélik ki!

Persze, hogy por, kosz és zaj lesz! Kibontják az ablakot a helyéről és a tok mögött lévő törmelék ki fog hullani! Ha ráadásul enyhe szellő is van, akkor ez még látványosabb lesz! Figyelj, ezt nem lehet másképp megoldani. Ez, ha tetszik, ha nem, ezzel jár.

 

Azt javaslom neked, hogy készülj fel lelkileg arra,

hogy nagy kosszal fog járni az ablakcsere!

 

Amennyiben mégsem lesz olyan jelentős a por mennyisége, akkor jól jártál!

(Egyébként a második számú élménybeszámoló tulajdonosát megnyugtatjuk. Ha jól választott és karban is tartja az új ablakait, akkor legalább húsz évre le van a gondja ez ügyben.)

A szerelők valószínűleg oda-vissza fognak mászkálni az ablakok között, mert a munkafolyamatok olyanok, hogy nem lehet mindent egyszerre megcsinálni. Például a pur habnak szilárdulnia kell, mielőtt eltüntetik a nyomait és ez csak egy munkafolyamat a sok közül.

 

Nagyban befolyásolja a felfordulást az ablakaid kora és típusa. Minél régebbiek, annál valószínűbb, hogy több por van a tok és a fal között. Mindezek mellett egy öregebb, korhadtabb fa ablak könnyebben esik darabokra, mint egy újabb.

A típust tekintve ugyancsak igaz, hogy a modernebb, a fallal kisebb felületen érintkező tokok mögött kevesebb a por mennyisége és általában könnyebben, kevesebb roncsolással kiszedhetőek.

 

Jelentős különbségek vannak a falazat típusok szerint. Általánosságban elmondható, hogy a panellakások esetében kevesebb (sőt szinte semennyi) törmelék keletkezik, mint egy téglaépület esetében. Ennek az egyik fő oka a panellakásoknál a klasszikus, vastag, belső vakolat hiánya, ami így nem is tud lehullani. A másik fő ok, hogy a kapcsolt gerébtokos szerkezeteknél, a téglaépületekben, az illesztési hézagba sokszor építési törmeléket is öntöttek. Így mikor a tokot kibontják, ami anno mögé került, az ilyenkor szépen ki is jön.

 

Fontos még, hogy hány ablakot akarsz cseréltetni és milyen a lakásod elrendezése. Ugye a logikus az lenne, hogy minél több ablakod van, annál nagyobb a rumli. Ez azért nem teljesen így van. Alap esetben igaz, hogy több ablak, több törmelék. Azonban érdemes azt is megnézned, hogy milyen az otthonod elrendezése. Mert hiába cseréltetsz csak három ablakot, ha a lakás szobái nem túl nagyok, akkor az ott mozgó szerelők elég nagy felfordulást képesek okozni. Ezzel szemben nem biztos, hogy akkorának érzékeled a felfordulást, ha egy nagyobb helyiségben több ablakot cseréltetsz.

A legvégére hagytam a szerelők hozzáállását.

Mire is gondolok itt, a felfordulás szempontjából?

Alapesetben feltételezzük a legjobbakat a hozzád érkező szakemberekről. Ez az alap. Azonban vannak dolgok, melyek mellett mégsem mehetünk el. Ezek sok esetben félreértésekből adódnak, melyeket jobb az elején tisztázni. Ebben fogok most segíteni Neked! 

Feltétlenül kérdezd meg a szerződéskötés előtti az alábbi tudnivalókat:

  1. Elviszik a régi ablakokat és a keletkező szemetet?
  2. Mennyire takarítanak fel maguk után? (Felmosásra ne számíts, de a felsöprés legyen alap! Természetesen a legjobb az ipari porszívó lenne.)
  3. Raknak a padlóra valamit, hogy arra hulljon a törmelék? (Nem mindig jó megoldás, főleg bizonsági szempontból, mivel parketta esetén a leterített anyag könnyen kicsúszhat a munkás alól.)
  4. Mennyire pakolj el az ablak környékéről?
  5. Mekkora hely kell a szerelőknek? (Az ablakot a beépítéshez elő is kell készíteni.)
  6. Mennyire takard le a bútorokat? (A festésnél használt takarófóliák tökéletesek erre a célra.)
  7. Hányan jönnek? (Nem árt tudnod, hogy reggel kettő, vagy négy embert várj.)
  8. Várhatóan mennyi ideig fog tartani az ablakok cseréje? ( El sem hinnéd mennyien nem kérdezik meg.)
  9. Festeni kell majd a falat az ablakcsere után? (Nem egy haszontalan információ!)

 

Ha ezekre a kérdésekre választ kaptál, akkor már van fogalmad arról, hogy mire számíthatsz.

A tapasztalatom azt mutatja, hogy aki ezekkel tisztában van, az sokkal rugalmasabban kezeli az ablakcserét, mert felkészült és tudja, hogy mire számíthat!

A munkásokkal kapcsolatosan szeretnék még néhány tanácsot adni Neked! Amikor reggel megérkeznek, akkor azonnal tisztázz le néhány dolgot a vezetőjükkel! Ez nem azt jelenti, hogy diktatórikusan utasítgasd, hanem azt, hogy egyezetek meg a szabályokban. Hidd el neki és Neked is jobb, ha minden előre le van tisztázva. Gondolj bele, ha a munkádat új környezetben kell folytatnod, akkor melyik a jobb, ha az ott lévőkkel megbeszélitek a tudnivalókat, vagy ha mindig, mindent meg kell kérdezned. A megbeszélés haszna számodra, hogy nem kell foglalkoznod a melósokkal és mégis tudod, hogy minden rendben.

Lássuk, miket érdemes átbeszélni:

  1. Hova pakolják a cuccaikat. (Szerszámok, télen a ruhák, étel, ital, stb.)
  2. Hova tudják lepakolni az új ablakokat.
  3. Ideiglenesen hol tartják majd a kibontott ablakokat. (A törmeléket általában a végén hordják le, egyben.)
  4. A munka menetét. (Melyik ablakkal kezdik, merre folytatják, stb..)
  5. Hol a WC. :)
  6. Honnan tudnak vizet venni.
  7. A dohányzás kérdése. (Ha nemdohányzó vagy, akkor is biztos lehetsz benne, hogy munkások között van dohányos. Miután meg nem tilthatod senkinek, hogy dohányozzon, ezért inkább beszéljétek meg, hogy hol van rá lehetősége.)
  8. Társasház esetén a kapu nyitásának a lehetősége (és persze a zárása).
  9. Bármi, ami eszedbe jut és fontos lehet, hiszen Te ismered a legjobban az otthonod adottságait!

 

Ezeknek az egyszerű pontoknak a tisztázásával óriási lépést tettél annak az érdekében, hogy nyugodtan dőlj hátra az ablakcsere közben is

Egy lakásfelújítás során az ablakcsere után elvégzendő feladatok közé tartozik a vakolás, a festés, a parkettázás és természetesen a nagytakarítás. Vannak olyan ablakosok akik vállalják a vakolást és festést is, de a takarítás sajnos mindíg a tulajra marad.

Nézzük akkor dióhéjban, mire érdemes felkészülnöd egy ablakcserénél?

  • - Tudatosítsd magadban, hogy az ablakcsere zajjal és porral jár!
  • - A felméréskor kérdezd meg a szerelőt a szerződéskötés előtti tudnivalókról, teendőkről.
  • - A cserét megelőző napon pakolj el, illetve fóliázd le a bútorokat.
  • - A szerelők megérkezésekor tisztázzátok le a tudnivalókat.
  • - A csere végeztével folytasd a felújítást.
  • - Szánj időt a nagytakarításra!
  • - ÉLVEZD AZ ÚJ ABLAKAID NYÚJTOTTA KÉNYELMET!

 

Remélem ez a cikk is sokat segített neked az ablakcserével kapcsolatban!

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere műanyag ablak fa ablak ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben általános ablakcsere infók ajtó csere hangszigetelt üveg hangszigetelő ablak


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr415300396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása