A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Ablakcsere: hőszigetelési tudnivalók az ablakokról

Ebben a cikkben is a falazat és az ablak kapcsolatáról fogsz többet megtudni.

Biztos találkoztál már ezekkel a kifejezésekkel, ha beszéltél már ablakos kollégával:

-          „k”, vagy „U” érték

-          3, 4, 5, vagy 6 légkamrás ablak

-          2 rétegű üvegezés

-          3 rétegű üvegezés

-          fokozottan hőszigetelt üveg

Ha meg még nem bombáztak ilyenekkel, akkor előbb-utóbb fognak.

Gondolom azért vagy itt, mert neked sem mindegy milyen ablakot választasz a hőszigetelés szempontjából.

Azt előre leszögezem, hogy még egy "gyengébb hőszigetelésű ablakkal" is jobban jársz, mint a mostanival. Ennek az egyik oka, hogy most már csak fokozottan hőszigetelt üveggel készítenek nyílászárókat. Gyakorlatilag az U értéknél, 1,4-nél magasabb számmal nem fogsz találkozni. Amennyiben már olvasgattál itt a fórumon, akkor tudod, hogy az U érték határozza meg az anyagok hőszigetelési képességét. Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb hőszigetelő az adott anyag. (Van aki, még most is „k”-val jelöli, pedig már egy ideje „U” a helyes megjelölés.)

Csak érdekes példaként mondom el, hogy a 80-as években gyártott, akkoriban modernnek számító ablakoknál ez az érték (U) mindenképpen 2,8-3,0 fölötti számra tehető.

Az üveg mellett nagy jelentősége van a műanyag profil hőszigetelésének is. Itt az a helyzet, hogy minél szélesebb egy profil és minél több légkamra van benne, annál jobban szigetel. Például egy 3 kamrás, 60 mm széles profilnál (Ug= ~1,7), egy 70 mm-es 5 kamrás profil (Ug= ~1,4), itt is látható, hogy az öt kamrás legalább 15%-al jobban szigetel.

Miután az üveg és a profil szorosan összefüggenek, ezért a nyílászáró gyártók optimális rendszerek kialakítására törekednek.

Ezeket az optimális összeállításokat egy táblázatban rendszereztem.

 

Műanyag profil szélesség (beépítési mélység)

Légkamrák száma

Üveg típusa

65 mm-ig

3-5 között

2 rétegű Ug=1,4 (1,3)

2 rétegű Ug=1,1(1,0)

65-75 mm között

4-6 között

2 rétegű Ug=1,1(1,0)

3 rétegű Ug= 0,6-0,8

75 mm felett

6 felett

3 rétegű Ug= 0,6-0,8

 

Ez idáig rendben is lenne, csakhogy nekünk most az a fontos, hogy a te lakásodba/házadba milyen ablak kerüljön, igaz?

Nézzük elsőnek a panellakásokat. Itt azt érdemes tudni, hogy azoknál a panelházaknál, melyeknél még nem történt meg az utólagos hőszigetelés, a fal U értéke valahova 0,9 és 1,5 közé tehető. Ez nagyban függ a kortól és az állapottól is. Ebből ugye az adódna, hogy a panelba tökéletesen megfelel a 3 légkamrás, legolcsóbb kivitel is. Csakhogy, ez nem így van! Öt éve még azt mondtam volna, hogy igen, most azonban változott a helyzet. Több dolog miatt is.

Az egyik ilyen dolog például az állami szabályozás. Amennyiben panelprogram keretén belül cserélnek ablakot, akkor már az ablak totális U értékének (az üveg és a műanyag profil értékei átlagolva) 1,3 alatt kell maradnia. (2006 óta)

A másik meg az, hogy remélhetőleg a jövőben a legtöbb panelházon elvégzik a külső szigetelési munkákat és a fűtéskorszerűsítést. Ebből adódik, hogy a jövőben igenis lényeges lesz, mennyi energiát fogyaszt a lakásod. Abszolút nem mindegy, hogy a fűtésszámla 15.000,- Ft, vagy 17.250,- Ft lesz, igaz? (egyedi fűtésmérés esetén)

Szóval javaslom neked, hogy a panellakásodba a közép kategóriából válassz ablakot. Érdemes figyelembe venned, hogy nem biztos, hogy szükséged van a 3 rétegű üvegezésre, a normál 2 rétegű teljesen megfelel. A teljesen alap (barkácsáruházas, illetve a meg-giga akciós) kategóriát már csak azért sem javaslom, mert alig olcsóbb a közép kategóriánál. Ha figyelembe veszed azt, hogy a kiegészítők (párkány, takaróléc, stb.) és a beépítés mindkét terméknél ugyanakkora összeget tesz ki, akkor a különbség a két kategória között csak 5% körül van. Érdekes, nem?

 

Akkor most nézzük a téglaépítésű lakásokat, házakat. Ha ilyenben laksz, akkor ez neked szól!

Ezt a kategóriát két részre bontom.

-          hőszigetelt, vagy várhatóan hőszigetelésre kerülő házak és az új házak,

-          nem hőszigetelt házak, melyek várhatóan nem is lesznek utólag hőszigetelve.

 

Elsőnek beszéljünk a hőszigetelt, illetve a várhatóan hőszigetelésre kerülő és az új házakról. Ide elsősorban a családi házak tartoznak. (Ennek fő oka, hogy a tégla építésű társasházak hőszigetelésére jelenleg nincs állami pályázat. A lakók pedig sok esetben nem tudják felvállalni az utólagos szigetelés költségeit.) Új társasház esetében, meg nem te döntöd el milyen ablakot kapsz, azt adják a házzal együtt. :)

Itt javaslom neked, fontold meg a legmagasabb kategóriájú ablakokat. Egy új háznál, vagy egy utólag hőszigetelt háznál a falad U értéke biztosan 0,45 alatt van (lesz). Egy ilyen alacsony érték mellett tökéletes választás a 3 rétegű üvegezéssel készült, minimum 6 légkamrás és minimum 75 mm-es műanyag profilból készült ablak. Természetesen, ha a közép kategóriát választod, az is megfelel, azonban arra kérlek, az alap kategóriás ablakokat felejtsd el. A te érdekedben. A blogon találhatsz olyan cikkeket, amik bővebben kifejtik a miértet.

 

Jöjjön akkor a másik alkategória, azok a téglaépületek, melyek várhatóan nem lesznek kívülről hőszigetelve. Itt elmondható, hogy általában sokkal jobb a hőszigetelésük, mint a panelházaknak. Itt az U érték általában 0,7 alatt van.

Ha ilyen házban laksz, akkor számodra is ideális választás a közép kategória, kétrétegű üvegezéssel. Itt azonban érdemes elgondolkoznod a 3 rétegű üvegezéssel ellátott ablakokon is. Elsősorban nem a legjobban hőszigetelő változatokra gondolok, hanem a közép kategórián belül a legjobbakra. Amennyiben van lehetőséged ilyet rendelni, akkor tedd azt. Az alap kategóriás ablakokat neked sem javaslom.

 

Van még egy kategória. A könnyűszerkezetes házak. Ezek a típusok általában a legjobb hőszigeteléssel rendelkező házak közé tartoznak. Nem ritka az U=0,3-s érték, sőt vannak U=0,14-s értékkel rendelkező változatok is. Itt egyértelműen a legmagasabb kategóriát ajánlom. Nincs sok értelme ennél lejjebb menni.

 

Felmerülhet benned a kérdés, hogy az alap kategóriát kinek ajánlom, ha minden lakástípusnál lebeszéllek róla?

Úgy vélem, jelenleg ez a kategória már nem tudja maradéktalanul teljesíteni a mai kor hőszigeteléssel kapcsolatos elvárásait. Ennek az egyik oka, hogy a leggyengébb hőszigeteléssel rendelkező panelépületek is korszerűsítés alatt állnak. Ha hosszú távon gondolkozol (minimum 15 év), márpedig miért ne azon gondolkoznál, akkor lakásként használt épületbe már nem szereltetsz ilyeneket. Így maradtak a nyaralók, hétvégi házak. Ezekbe a legjobb megoldásnak tartom, mivel ezek az épületek télen ritkán vannak használva. Ugyanakkor, ha mégis lemész télen, akkor sokkal jobb szolgálatot tesz, mint egy 30 éves ablak, amin besüvít a jeges szél.

Tudom, vannak olyan emberek is, akik azt hangoztatják, hogy az alap ablakok is megfelelnek. Ezzel nem is vitatkozom. Alapvetően igaz, megfelelnek. Olyan ez, mint mikor eszel egy ételt és az megfelel, meg lehet enni, de csak megfelel, nem maradsz éhes utánna. Vagy van az az eset, amikor egy étel finom, ízlik és jó érzéssel tölt el, jóllakottság és kellemes érzések árasztanak el, óriási a különbség.

Abszolút nem mindegy, hogy maximum 10%-al drágábban kapsz egy legalább 15-20%-al jobban hőszigetelő ablakot, amire 10 év múlva is jó érzéssel fogsz nézni, mert tudod, hogy jól választottál!

Ezzel zárom is a mondandómat arról, hogy hőszigetelés szempontjából milyen falazat típushoz milyen ablakot válassz!

Innentől te döntesz!

 

Összegzés képpen a legfontosabbak a jó döntésed elősegítéséhez:

-          Panellakás esetén legalább középkategóriás ablakot válassz, minimum Ug=1,1 –es üveggel.

-          Hőszigetelés nélküli téglaépület esetén is legalább középkategóriás ablakot válassz, minimum Ug=1,1 –es üveggel.

-          Hőszigetelt tégla épületnél javaslom, hogy a legjobb hőszigetelési értékű ablakok közül válassz. Érdemes 3 rétegű üvegezést választani.

-          Új, könnyű szerkezetes házaknál mindenképpen a prémium kategóriát javaslom neked. Az elérhető legjobb hőszigetelési értékű ablakok közül válassz.

 

 

Remélem ezzel a cikkemmel is tudtam neked segíteni!

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

2 komment

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere műanyag ablak ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben általános ablakcsere infók ajtó csere


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr65265017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Agárdi Gréta Krisztina 2017.05.27. 08:54:44

Sziasztok! Én lakás felújítás előtt állok ,egy jelenleg nem panelporogramos lakásról van szó. Nyílászárók cseréjét tervezem,viszont én fából készült ablakokat készíttetnék asztalossal,tanácstatlan vagyok ..ha esetleg lesz a jövőben panelprogram a társasházban lesz -e ebből később nekem gondom,hogy éppen nem műanyagok a nyílálszárók? Valakinek ha van ötlete tanácsa azt nagyon megköszönném előre is..

Zsolt Gombás 2018.02.14. 20:21:37

Szeretnék érdeklődni,hogy vályogház esetén milyen ablakot válasszak? 2-3rétegű? Esetleg hány légkamrásat? Köszönöm!
süti beállítások módosítása