A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Ablakcsere egy panellakásban

 

Hogyan zajlik az ablakcsere egy panellakásban?

 

A kérdés jogos. Sokan tartanak attól, hogy mi is fog történni a csere alatt. Kell-e majd festeni, vagy tapétázni? Olyasmiket is hallani, hogy egyeseknél ablakcsere után 2 hónappal kilátni az erkélyajtó mellett, mert akkora lyuk tátong az ablak és a fal között.

Mikor javításokkal is foglalkoztunk jártam olyan lakásban is, ahol csak három helyen raktak PUR habot a párkány alá, majd szépen elfedték egy takaróléccel, a tulaj meg csodálkozott, hogy télen ugyanúgy húz a hideg az ablaknál, mint régebben. A másik ilyen tipikus eset volt, hogy erkélyajtó cserénél egy 3-5 centis rés tátongott az új ajtó küszöbje és a parketta vége között.

029 kicsinyitve.jpg

 

Hogy téged ne érjenek meglepetések, szerintem a legjobb, ha megkérdezed az ablakost, akivel csináltatod a cserét, hogy mégis, hogyan zajlik a csere. Lehet, hogy hülyén fog rád nézni, de ennyit megér az, hogy tudjál hivatkozni az elhangzottakra, ha valami mégis balul ütne ki. Amit őszintén remélek, hogy nem fog. 


Elvileg ebben a sorrendben és ezt a választ kell kapnod:

 
 
  1. Elsőnek természetesen az ablakoknak és a szerelőknek kell megérkezniük. Sok esetben először csak a szerelők jönnek meg és az ablakot egy másik teherautó hozza. Ettől nem kell megijedni, ha így van, ez egy bevett eljárás sok cég esetében.
  2. Az ablakok és ajtók lepakolása és felhordása után jön a bontás. Leszedik a régi ablakok szárnyait, amit a megbeszélt helyre félreraknak a munka befejezéséig. A következő lépésben kibontják a régi tokot a falból. Ez úgy zajlik, hogy átvágják a tokot egy spéci géppel és pajszerral kifeszítik a helyéről. Ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módszer a régi ablaktok eltávolítására. Nem mellesleg ez a legnagyobb kosszal járó munkafolyamat is. Ezután ki kell takarítani az ablak nyílást és készen is állnak a beépítésre.
  3. A beépítésnél először becsavarozzák az ablaktokot a falba, lehetőleg minimum 12 cm-s csavarokkal, majd a fal és a tok közötti részt kifújják PUR habbal. Ekkor még csak a keret van a nyílásban, az ablakszárnyakat csak a PUR hab megszáradása és a felesleges hab levágása után rakják fel. Ekkor felkerül a külső és a belső párkány, illetve legutoljára a külső és a belső takaróléceket ragasztják fel, ami elfedi az új ablak és a fal közötti rést, ahova a PUR hab került. (A párkány teljes szélességében ki kell fújniuk PUR habbal, nem csak pár "pöttyöt" kell elhelyezni.)
  4. Ha van redőny, reluxa, vagy szúnyogháló azokat ekkor szerelik fel utoljára, mikor már minden más elkészült. Nagyon fontos, ha erkélyajtó csere történik: Sok esetben a régi fa erkélyajtó és az új műanyag, vagy fa erkélyajtó átmérője, szaknyelven mélysége nem egyezik! Ezért a küszöbnél az ajtó és a parketta, vagy járólap között lesz egy pár centis rés. Ennek a feltöltését, eltüntetését mindenképpen tisztáznotok kell az ablakossal. Ez is az utolsó munkafolyamatok között van, ha megcsinálják. Nem mindenki csinálja meg.
  5. Végül, de nem utolsó sorban a szerelőknek össze kell szedniük az időközben keletkezet szemetet, ezeket mind fel kell pakolniuk a kocsijukra ( a régi ablakokat is). El sem hinnéd milyen fontos ezt is tisztázni! Sajnos vannak akik ezt nem tekintik maguktól értetődőnek és képesek a szemét egy részét, vagy nagy részét a ház szemeteseibe beletuszkolni. Mivel minden építési törmelék veszélyes hulladéknak minősül, ezért akár meg is büntethetik a társasházat. Erre is fordíts elegendő figyelmet. Nem azt mondom, hogy árgus szemekkel lesd a melósok minden mozdulatát, csak tisztázd ezt a kérdést is.

Szerencsére a panellakásokban végzett ablakcsere esetén nem keletkezik törmelék, sitt, mivel a beton falakon nincs vastag vakolat, mint egy tégla épületben, ami le tudna esni. Az is leegyszerűsíti a folyamatot, hogy egy-két eset kivételével, melyek csak egy bizonyos típusú erkélynél fordulnak elő, sem gipszkartonozásra, sem festésre nincs szükség az ablakot körülvevő falakon.  Jó hír az is, hogy egy panellakásban általában maximum 1 munkanap alatt végeznek a ablakcserével.

A kivétel:

Néhány típusú erkélyajtónál, illetve erélyfalnál szükség van az erkélyfal két szélén gipszkartonozásra. Ha kb. 240*300 cm-es erkélyfalad van, akkor jó esélyel készülj fel erre is.

Gyorsan összefoglalva így zajlik az ablakcsere egy panellakásban.

Műanyag ablak takarólécezés előtt

További infókat a blogot böngészve találhatsz.

Remélem ma is tudtam segíteni neked.

 

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere műanyag ablak erkélyajtó fa ablak ablak felújítás ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr864227668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása