A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Általánosságban az ablakcseréről

Tudod, hogy mi az a tényező, ami nagymértékben befolyásolhatja egy nyílászáró élettartamát?

A válasz egyszerűbb, mint hinnéd: az ember maga!

Egy nyílászáró cserénél is az emberi tényező az, ami a legnagyobb fontossággal bír!

 

Mégis mit értek ez alatt?

Azt, hogy a folyamatban (felmérés, gyártás, beépítés) előforduló hibák 80%-áért egy személy és nem egy gép a felelős. Természetesen előfordulhat a gépeknél is meghibásodás, de a gyakorlatban egy gyártósor olyan terméket és olyan paraméterekkel gyárt, amire azt mi, emberek beprogramozzuk.

 

Hogyan védekezhetünk az emberi hibák ellen?

Teljes mértékben sehogyan sem tudunk, azonban könnyen csökkenthetjük a kockázatokat.

 

Ok, akkor mégis hogyan csökkenthető a kockázat?

Javasolom, hogy komplett munkára szerződj az adott céggel, mivel ettől kezdve egyértelműen az általad a munkára felkért céget terheli a felelősség a gyártás, vagy a beépítés során keletkező hibákért! Ennél a pontnál azonban érdemes megtudakolnod a cég képviselőjétől, hogy pontosan mire vállalnak garanciát, nehogy később kibúvókat keressenek.

Vegyünk egy példát, melynek alapja egy vállalkozó által kiküldött előzetes árajánlat elfogadása a te részedről. Miután megkerested őket, telefonon egyeztetsz egy időpontot, amikor a cég szakembere elvégzi a cserélendő/beépítendő nyílászárók méreteinek a felmérését. Ezen adatok alapján elkészítik a végleges árajánlatot, mely a szerződés alapja és tartalmaz minden költséget. A szerződésben foglaltak alapján téged már semmilyen plusz költség megfizetésére nem kötelezhetnek. És végül még egy fontos dolog, ha ugyanaz a szakember végzi a beépítést, aki felmérte a nyílászárókat, azzel elérhető, hogy a beépítésnél a részedre gyártott nyílászárók pontosan illeszkedjenek a nyílásokba.

 

Ez idáig mind szép és jó, de a szakemberek is hibázhatnak, igaz?

Igen, ez pontosan így van!

És ennek a kockázatát lehet egyáltalán csökkenteni?

Na ez már egy érdekesebb kérdés! Azt, hogy az adott szakember mennyire profi első ránézésre nehéz megállapítani, ugyanakkor mégis sokat nyomhat a latban az, hogy az első találkozáskor szimpatikus-e. Itt elsősorban nem arra gondolok, hogy milyen színű overálja van, illetve milyen divatos a frizurája! Sokat elárul a munkájáról már az is, hogy a megadott időben érkezik-e és tárgyilagosan a szerkezetek felmérésével foglalkozik-e elsősorban. Azonban, ha igazán szeretnél biztos lenni a kolléga hozzáértésében, akkor kérdezz tőle bátran! Egy jó szakember tudja a válaszokat, illetve jó alternatívákat is fel szokott ajánlani, hisz ő ismeri a legjobban a csere folyamatát, az adott nyílászárókat, és a helyszínt látva adhat akár olyan megoldási javaslatokat is, amire először talán nem is gondoltál te sem.

A munkálatokról is kérdezzen nyugodtan, például a várható időtartamról, folyamatról, a faljavítás módszereiről, ezek mind-mind értékes információk.

A kapott válaszok alapján már remélem te is érezni fogod, hogy egy valódi szakemberrel beszéltél-e.

 

Van egy olyan terület amit ugyancsak érintenünk kell, legyen szó építkezésről, avagy cserélendő nyílászárókról. Ez az ablakok nyitás iránya. Mégis merre nyíljon?

Ugye egyetértünk abban, hogy egy ablak, vagy erkélyajtó szárny, ami túlzottan belóg a szobába lehet kellemetlen, vagy zavaró?

Ezért javasolom, hogy egy egyszárnyú bukó-nyíló szerkezetnél a pántok (zsanérok) azon az oldalán legyenek a nyílászárónak, ahol a közelebb eső merőleges fal található. Így elérhető, hogy egy nyitott szárny kevésbé ossza meg a teret.

A középen felnyíló-bukó (kétszárnyú) szerkezeteknél a kilincsel rendelkező, gyakrabban használt szárnyat érdemes a közelebb eső merőleges fal felől elhelyezni. Természetesen a lakberendezés is nagyban befolyásolhatja a nyitás irányát.

Olyan sorolt szerkezeteknél (több különböző ablakból a helyszínen összeszerelt szerkezet), ahol fix elemek mellett található bukó-nyíló, vagy középen felnyíló-bukó szerkezet azt javaslom, hogy ne a fix elemek felé, hanem a fal fel nyíljanak az ablakok, vagy erkély ajtók. Ennek vannak technikai okai is és kényelmi szempontjai is. Abban az esetben, ha a sorolt szerkezetek mindegyike nyílik, akkor is érdemes úgy rendelni a nyílászárókat, hogy ne egymásra nyíljanak, hanem a fal mellett legyenek a pántok és középen a kilincsek.

Remélem ma is tudtam segíteni neked.

 

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere ablakcsere panellakásban ablakcsere tégla épületben általános ablakcsere infók


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr265216873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása