A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Betörésvédelem ablakcsere esetén 2. rész

Az előző cikkben átnéztük, hogy milyen megoldások vannak az üvegek biztonságosabbá tételéhez. Most a vasalatokról fogunk többet megtudni, ezen belül is az ablakoknál és az erkélyajtóknál alkalmazott változatokról, mert az ajtók védelme önmagában is egy külön téma. 

Vasalat: az ablak forgó-mozgó alkatrészei, melyek lehetővé teszik az ablak nyitását-zárását. Ide tartozik például a kilincs, vagy a tartó pántok. 

  1. Mitől biztonsági a vasalat?
  2. Számít-e, hogy milyen a kilincs?
  3. Mire figyelj? Ezek a mai fő kérdéseink!

Először is érdemes  tudni, hogy ma Magyarországon több márkájú és típusú vasalatot lehet kapni. Mindig az adott nyílászáró gyártó dönti el, hogy melyiket alkalmazza. Ez azért fontos, mert minden gyártó egy kicsit másképpen oldja meg a biztonság fokozását. Az alapok azonban ugyanazok.

De miért is érdekes ez a biztonsági vasalat annyira? Elárulom neked, hogy egy egyszerű, olcsó vasalattal ellátott nyílászárót 10 másodperc alatt ki lehet nyitni egy csavarhúzóval, mindezt roncsolás nélkül!

Szeretnéd, ha az ablakaid azért ennél nagyobb védelmet nyújtanának?

Először is két dolgot érdeklődj és nézz is meg az általad választott nyílászáróknál.

  • Körbe fut a vasalat minden oldalra?
  • Alkalmaznak kiemeléstgátló ellendarabot?

Mi az a körbefutó vasalat?

Ez nem azt jelenti, hogy mikor nézed az ablakot, akkor teljesen körbe éri a szárnyat a vasalat, mint egy pánt. Hanem azt, hogy az ablak, vagy erkélyajtó mind a négy oldalán van legalább egy záródási pont! Itt igazából a nyílászáró mérete dönti el, hogy hány darab záródási pont kell rá.

Rendben? OK! Akkor mi az a kiemeléstgátló ellendarab?

Ez hivatott megakadályozni azt, hogy kívülről egy csavarhúzóval, vagy egy ékkel ki lehessen emelni a zárgörgőt, a zárellendarab mögül.

Egyszerűbben, a zárgörgőket mozgatod a kilinccsel és a zárrudazattal a szárnyon. Ezek a zárgörgők a tokon lévő zárellendarabokba húzzák be magát az ablakszárnyat, így záródik be az ablakod. (Ha most nem is teljesen világos, akkor majd ahogy kinyitsz egy ilyen műanyag ablakot be fog ugrani.)

Igen ám, de nem mindegy, hogy ez az ellendarab milyen kialakítású!

Az alábbi képeken látszik, hogy az 1. képen kívülről hozzá lehet férni a csukott ablaknál is a zárgörgőhöz, míg a kiemelést gátló változatnál (2. kép) mindkét oldalról védve van a zárgörgő, akkor is, ha az ablak zárva van.

A keresztmetszeteknél az 1.képen azt láthatod, pirossal kiemelve, hogy csak az egyik oldalon van az ellendarabnak oldalfala. Míg a 2. képen a kiemelést gátló zárellendarabnak , a görgő külső és a belső oldalán is van oldalfala. A 3-as és a 4-es képek pedig felülnézetből ábrázolják ezeket az elemeket.

kep 1 2 3 4.png 

Láthatod, hogy a biztonsági vasalat esetében a zárgörgő is más, itt már gombafejes kialakítású (2.kép közepe). Ez is növeli a biztonságot.

Azt észrevetted, hogy a biztonsági vasalatnál az ellendarab nem a műanyagba, hanem az acélmerevítésbe van fogatva? (2. kép, bal alsó sarok, az acél áthúzott vonalakkal van jelölve, míg a műanyag szürke színű)

Ez is rendkívül fontos, hiszen hiába minden, ha egy pajszerrel ki lehet törni a csavart a műanyagból! Fontos, hogy a biztonsági vasalat esetén a csavar is erősebb legyen, mint normál esetben. (Az igényesebb gyártók alapból a jobb minőséget alkalmazzák.)

Remélem átérzed, hogy milyen fontos lehet egy kiemeléstgátló,mondjuk egy földszinti teraszajtónál.

Újabb fontos részei a vasalatnak a kilincsek, a kilincsáttételek (ez adja át az erőt a rudazatnak), a sarokfordítók és a pántok.

FONTOS!

Emlékszel? Mondtam, hogy több gyártó, több típusa van forgalomban az országban, ezért a képen szereplő típus kinézetre nem biztos, hogy megegyezik az általad választott típussal! A működési elv azonban ugyanaz! (Az 5.képen normál vasalati elemeket fogsz látni.)

5 kep.png

A biztonságot úgy növelik a gyártók, hogy ezeket az elemeket is ellátják különböző technikai megoldásokkal. Így fokozva a vasalat betörés elleni hatékonyságát. A leggyakrabban alkalmazott elemek a kilincsáttét és a kilincs belső szerkezetének a megváltoztatása, illetve a pántok szerkezeti átalakítása. (Ezeknek a kivesézésére több oldal sem lenne elég.)

Nagyon hasznos megoldás az is, ha belülről zárható kilincset veszel. Ebben az esetben van egy zár magában a kilincsben, ami csak a hozzávaló kulccsal nyitható. Így megakadályozod, hogy kívülről roncsolás nélkül ki lehessen nyitni az ablakot.

Természetes, hogy amelyik ablaknál több elemet is alkalmaznak, az jobb védelmet biztosít.

Arra azonban figyelj mindenképpen, hogy MABISZ minősítéssel általában csak a legtöbb elemet alkalmazó és a legdrágább típusok rendelkeznek.

Ezért, ha biztonsági vasalatot szeretnél, mindig kérd el a nyílászárós kollégáktól a megfelelő tanúsítványokat. Így biztos lehetsz abban, hogy milyen minősítésű biztonsági vasalatod van.

 Hiszen itt is igaz az, ami biztonsági üvegeknél.

  • - Csak a MABISZ által minősített vasalat típusok adnak alacsonyabb kockázati besorolást a biztosítóknál! Egyszóval csak arra fizet többet a biztosító!
  • - Attól, hogy nem felel meg a Mabisznak, számodra még lehet jó választás.

 

És ez még nem minden! Most bizonyára azt gondolod, hagyjál már! Még mindig van valami?

Kifizetek egy csomó pénzt érte, és még mindig van valami?

Igen! Ígérem már csak egy dolog lesz. A MABISZ ajánlásának megfelelően kell beépíteni a nyílászárót!

Ez azt jelenti, hogy az ablakot az azt körülvevő falakba, a tokon keresztül, kifejezetten erre a célra gyártott, nagy szakítószilárdságú acél tokrögzítő csavarokkal kell rögzíteni. Egymástól maximum 30 cm-es távolságra.  Beton esetén minimum 10 cm, minden más falazat típus esetén, minimum 15 cm mélyen. (Csak érdekesség képpen mondom, hogy normál vasalat és üveg esetében is érdemes így beépíteni az ablakot. )

Azt ígértem, hogy már csak egy dolog lesz és ezzel a végére is érünk az áttekintésnek!

Így is lett! Ez sem egy túl rövid bejegyzés, viszont annál hasznosabb!

Szerintem maradtak még benned kérdések a témával kapcsolatban.

Ilyenekre gondolok, hogy

  • - akkor most milyet vegyél?
  • - megéri ez egyáltalán a plusz pénzt, ha 100%-os védelmet úgysem kaphatsz?
  • - utólag tudsz ilyet felszereltetni?

Az utolsóra válaszolok. Tudsz. Vannak utángyártott termékek is és gyári termékek is a vasalatokhoz. Azt azonban tudnod kell, hogy egy utólagos átszerelés sosem lesz olyan jó, mint a gyári. (Kivétel a zárható kilincs.)

Ígérem a többi kérdésedre is választ fogsz kapni!

Remélem ma is tudtam segíteni neked.

 

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere műanyag ablak erkélyajtó bejárati ajtó ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben betörésvédelem az ablakoknál


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr845318721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása