A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Az ablak és a fal kapcsolata egy ablakcserénél

Miért fontos, hogy tégla építésű, vagy panel lakásod van?

Te mit gondolsz, miben különbözik a beépítés módja?

Szeretnéd tudni, hogy melyik a tökéletes megoldás nálad?

 

Szeretnélek felkészíteni arra, hogy tudd milyen kiegészítők szükségesek a jól kivitelezett ablakcseréhez. Ezt azért érdemes tudnod, hogy a későbbiekben ne kelljen újabb súlyos tízezreket kiadnod a pótlások elvégzésére.

A falazat típusa az egyik legfontosabb kérdés a beépítés szempontjából. Ez határozza meg a felhasznált segéd anyagok fajtáit. Az alap munkafolyamat minden ablakcsere esetében ugyanaz:

  1. Fel kell mérni az ablakok gyártási méreteit.
  2. Le kell gyártani az ablakokat és a helyszínre kell szállítani.
  3. A régi ablakot, a tokkal együtt ki kell bontani a falból.
  4. Be kell építeni az új ablakot.
  5. El kell tüntetni az illesztési hézagot* a fal és az új ablak tokja között.
  6. Ki kell takarítani, esetleg az ablak körül újra kell festeni, tapétázni, vagy burkolni (Nem minden esetben!!!).

 

*Illesztési hézag: az ablak és a fal között lévő távolság. Általában 1-2 cm. Azért alakul ki, mert az új ablakot a falban lévő nyílásnál kisebbre kell gyártani, így az biztosan befér a helyére. Miután a nyílás a legtöbb esetben nem teljesen szabályos négyszög alakú, így az is elképzelhető, hogy a hézag az egyik oldalon 8 mm-es, a másikon meg 15 mm-es. Az új ablaknak pontosan függőlegesen és vízszintesen kell állnia, ezért nem lenne jó „bepasszírozni” a nyílásba egy, a nyílással azonos méretű ablakot. A beépítés során az illesztési hézagot hő és hangszigetelő anyaggal töltik ki, majd egy megfelelő anyaggal elfedik azt.

 

A hézag szakszerű eltüntetésének szempontjából két beépítési típus létezik. Mivel ez elsősorban a falazat függvénye, ezért az elnevezés is innen származik. Először is nézzük meg a két típust és a hozzá tartozó épületeket:

  1. Panel típusú falazat          Ide tartoznak a házgyári technológiával készült ablakok,illetve a csúsztatott zsalus technológiával épült házak.
  2. Tégla típusú falazat          Ide tartozik bármely téglából épült ház, az Ytong és a vályog is.

 

Érdekesség, hogy a tégla blokkos építési technológiával készült házaknál, illetve a könnyű szerkezetes házaknál sok esetben a két beépítési mód a kombinációját kell alkalmazni. Illetve gyakrabban a tégla építésűekre jellemző változat hoz szebb és jobb eredményt.

Persze, ez nem ilyen egyszerű, mivel az is meghatározó, hogy nálad jelenleg milyen típusú ablak van beépítve! Sőt, előfordulnak kivételes esetek is, mikor egy panelházban is kell alkalmazni a tégla építésűeknél használt technológiát!

Amennyiben érdeklnek a válaszok az alábbi kérdésekre:

  • Mi a különbség a két beépítési mód között?
  • Jó-e egyszerűen a régi tokba rakatni az új ablakot?
  • Hogyan kapja a legjobb megoldást, ha panelben lakik?
  • Illetve mi a legjobb megoldás egy téglából készült épület esetén?
  • Mikor kell festeni, tapétázni, vagy burkolni az ablak körül?
  • Mi lehet a következménye egy nem komplett ablakcserének?
  • Egyáltalán mi a komplett ablakcsere fogalma?

 

Amennyiben

  • nem szeretnél az ablakcsere után újra pénzt kiadni a pótlások elvégzésére,
  • szeretnéd „egy kalap alatt” letudni az összes munkafolyamatot,
  • meg akarod kímélni magad a bosszúságoktól, a felesleges stressztől.

 

Akkor javaslom, hogy olvass el néhány hasznos cikket a blog archivumból.

Remélem ma is tudtam segíteni neked.

 

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere műanyag ablak fa ablak ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben általános ablakcsere infók


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr845216891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása