A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Hogyan zajlik az ablakcsere egy tégla épületben?

 

Amennyiben téglából épült otthonban laksz és ablakcsere előtt állsz, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket.

Figyelem!

A cikk a komplett ablakcseréről szól, mikor nem a régi, fa tokba építik bele az új ablakokat, hanem kibontják a teljes tokszerkezetet és a régi ablakból semmi sem marad !!! A tokbaépítéses változattal egy másik cikk fog foglalkozni.

 

Ha már nézelődtél és kérdezősködtél ablakcsere ügyben, akkor valószínűleg találkoztál már hasonló rémtörténetekkel:

XY-nál kicserélték az ablakot ,

  • - de a vakolat sérüléseit nem javították ki, így neki kellett valahogy megcsinálnia, vagy
  • - újabb céget kellett keresnie, akik +20-30 ezerért csinálták meg neki ezt a munkát.
  • - Vagy egyszerűen nem is volt tisztában azzal, hogy a vakolat meg fog sérülni az ablak mellett és  a javítás plusz költségei felett  még  az egész szobát is újra kellett festetni/tapétáztatni.
  • - A konyhában/fürdőszobában széttört egy sor csempe az ablak mellett és gondok voltak a pótlásával.
  • - A régi ablaktok helyén óriási lyuk tátongott, amit ki kellett tölteni valamilyen hőszigetelő anyaggal és az ablakcsere után ennek a megoldása egy plusz fejfájást okozott a tulajnak.

 

PICT0028 modositott.JPG

 

Hogy Te ne kerülj ilyen helyzetekbe, olvass tovább!

  

Tapasztalataim szerint az egyik legkritikusabb kérdés a vakolat sérülésének mértéke. Ebből szokott a legtöbb kellemetlenség adódni, ugyanis a beépítők egy része nem vállalja ezt a feladatot. Sajnos találkoztam jó pár esettel, mikor a tulajnak utólag kellett melósokat keresni a vakolat visszajavítására, a gipszkartonozásra és a festésre, tapétázásra, vagy a burkolásra.

De van egy jó hírem, ez nagyon egyszerűen kiküszöbölhető!

Amikor kihívod az ablakost, hogy mérje fel a pontos méreteket (mert ugye te sem hiszed el, hogy pontos méretek és terepszemle nélkül bárki is tud végleges árajánlatot adni?), akkor kérdezd meg, hogy pontosan hogyan is fog zajlani az ablakcsere. Illetve azt is tudakold meg, hogy szerinte mennyire fog sérülni a vakolat kivül és belül egyaránt. Megoldják-e a javítást, kell extra hőszigetelés szerinte? Tud-e erre is árajánlatot adni most? Vagy, ha nem oldják meg, akkor van-e esetleg ismerős mesterember, aki meg tudja csinálni? Ha gondolod, írd le ezt a pár kérdést, plusz ami még esszedbe jut egy papírra, így biztosan nem fogsz semmit kihagyni. Persze a felmérés után telefonon is meg lehet kérdezni a dolgokat, de a legjobb a helyszínen tisztázni mindent. A kapott válszokból azonnal leszűrheted, hogy milyen beépítővel, céggel állsz szemben. Ugyanis aki csak kitérő, vagy elnagyolt válaszokat ad azt ejtheted is. Aki segítőkész, vagy egyszerűen csak azt látod, hogy tudja miről beszél és mindenre van értelmes válasza, ott igen kicsi az esélyed a csalódásra. Egy valamit még fontosnak tartok! Aki ebben a szakmában dolgozik, annak nem ez az első ablakcseréje. Ezzel azt akarom mondani, hogy ne hagyd magad lerázni azzal, hogy nem tudja megmondani előre, még kb sem, hogy milyen összeg körül mozoghat a faljavítás ára. Ha ilyennel találkozol, akkor nyugodtan mondhatod neki ezt: "Nézze, gondolom nem ez az első ablak, amit kicserél, sőt... Biztos, hogy van elképzelése arról, hogy mi lehet a tok alatt. Mondja meg, hogy ön szerint mi az a maximum, amivel számolnunk kell. Ugyanis nekem tudnom kell, hogy elég lesz-e az a pénz, amit erre szántunk." Persze nem kell ugyanezeket a szavakat használni, de egy kis dicsérettel (elismeréssel) az elején, egy konkrét kérdéssel a közepén és a kérdés okával a végén csodákat lehet tenni. :) Ha nem kapsz azonnali választ akkor várj egy kicsit, lehet, hogy számol, ha azonban abszolút nem kapsz választ, akkor felejtsd el. Nincs miről beszélni. Esetleg olyan lehet, hogy felhívja a kollégáját, mert ő van tisztában az árakkal, vagy azt mondja, hogy megadják a konkrét összegeket, de nem most, hanem az árajánlatban lesz minden tételesen felsorolva. Ez teljesen rendben van, léteznek olyan (általában nagyobb) cégek, ahol a felmérést végző ember nem adhat árat, sőt nincs is tisztában velük, árat csak az értékesítő/tanácsadó adhat.

 

Nagyon fontos, ha erkélyajtó csere történik: Sok esetben a régi fa erkélyajtó és az új műanyag, vagy fa erkélyajtó átmérője, szaknyelven mélysége nem egyezik! Ezért a küszöbnél az ajtó és a parketta, vagy járólap között lesz egy pár centis rés. Ennek a feltöltését, eltüntetését mindenképpen tisztáznod kell az ablakossal!

 

Végül leírom neked, hogy mi az általános folyamata egy ablakcserének egy tégla épületben:

 

  1. Elsőnek természetesen az ablakoknak és a szerelőknek kell megérkezniük. Sok esetben először csak a szerelők jönnek meg és az ablakot egy másik teherautó hozza. Ettől nem kell megijedni, ha így van, ez egy bevett eljárás sok cég esetében.
  2. Ezután a melósok leszedik a régi ablakok szárnyait, amit a megbeszélt helyre félreraknak. A következő lépésben kibontják a régi tokot a falból. Ez úgy zajlik, hogy átvágják a tokot és kifeszítik a helyéről. Ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módszer a régi ablaktok eltávolítására. (Nem mellesleg ez a legnagyobb kosszal járó munkafolyamat.) 
  3. Miután a nyílást kitisztították, beépítik az új nyílászárókat. Először becsavarozzák a tokot a falba, majd a fal és a tok közötti részt kitöltik a hőszigetelő anyaggal, majd kifújják PUR habbal. 
  4. A PUR hab megszáradása után felkerül a külső és a belső párkány, illetve felakasztják az új műanyag ablakszárnyakat is.
  5. Ekkor következik a kőműves munka. Visszajavítják a bontás közben sérült belső vakolatot. A sérülés mértékétől függően ez történhet gletteléssel, vagy gipszkartonozással. Természetesen a gipszkartonozás mögé sok esetben plusz hőszigetelés is kell hogy kerüljön. (Ez helyszin függő, van ahol nem kell plusz szigetelés.)
  6. Ha van redőny, reluxa, vagy szúnyogháló akkor ezeket azután szerelik fel, miután minden más már elkészült.
  7. Végül, de nem utolsó sorban a srácoknak össze kell szedniük az időközben keletkezet szemetet és törmeléket és mindent fel kell pakolniuk a kocsira, vagy gondoskudniuk kell a keletkezett törmelék elszállításáról (pl.: konténer). Ekkor mondhatjuk, hogy kész vannak! Neked már csak élvezned kell az új ablak nyújtotta kényelmet!

Ide írok még egy plusz pontot (+1), ugyanis az ablak körül újonnan kialakított vakolatot le is kell ám festeni/tapétázni/burkolni. Azonban ehhez mindenképpen szükséges, hogy maradéktalanul megszáradjon a felület. Ez általában 1-2 nap szokott lenni, az időjárástól függően. Természetesen, ennek a munkafolyamatnak a megoldásával is kell számolnod. Ezt azonban csak igen kevés ablakos szakember vállalja el. Ugyanis ez festő-mázoló szakmunka.

Műanyag íves ablak feléépített redőnnyel. Kétoldalt látható a gipszkarton és a hőszigetlő anyag.

Gyorsan összefoglalva így zajlik az ablakcsere egy tégla épületben.

 

Remélem ma is tudtam segíteni neked.

 

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere műanyag ablak erkélyajtó fa ablak ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr634227667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása