A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Betörésvédelem ablakcsere esetén - 3. rész

Mit érdemes tudni a biztonsági ajtókról és az őket körülvevő tévhitekről?

Jó-e az akciós kínai ajtó?

Érdekel, hogy miért kerül az egyik biztonsági ajtó 50 ezerbe, míg a másik ára 150-200 ezer?

Miért számít a Mabiszos minősítés?

Mit jelent, hogy 8, 11 meg 16, vagy 7+1 ponton záródó az ajtó?

Fel lehet-e törni ezeket?

Először is nézzük mi az a biztonsági ajtó. Csak azok a bejárati ajtók nevezhetők biztonsági bejárati ajtónak, melyek megfelelnek a Mabisz követelmény rendszerének és rendelkeznek érvényes Mabisz minősítéssel. Ez a legfontosabb ismérvük. Az érvényest azért hangsúlyoztam ki, mert a minősítéseket határozott időre adják. Magyarán a határidő leteltével újra be kell vizsgáltatni a gyártóknak, vagy az importőröknek az ajtót, mert a követelmények időközben változhatnak.

Vannak ezek az 30-50 ezer Forint körül kapható „biztonsági ajtók”.  Biztos vagyok benne, hogy láttál már ilyet valamelyik barkácsáruházban. Hirdetik őket kegyetlenül, hogy milyen erősek és gazdaságosak. Ezekkel azonban általában három fő probléma van:

  • 1, Csak 1 db kulcsos zár van rajtuk.
  • 2, Kínai import áruk, ha valami elromlik benne nincs hozzá alkatrész.
  • 3, Gyenge minőségű anyagokból készülnek.

Az utolsóra megosztok veled egy kis történetet, jó?

Az egyik ügyfelünk, akinél ablakot cseréltünk, pár héttel előtte vásárolt egy ilyen barkácsáruházas ajtót. A kollégáim, miközben hordták ki és be az ablakokat, kitámasztották alul egy faékkel, mint általában bármilyen más ajtót. (Tudom, az ő hibájuk, hogy nem akarták összekarcolni az új ajtót! :) 

Ekkor egy erősebb huzat miatt majdnem becsapódott az ajtó, eltolva a faéket. Eddig semmi izgalmas sem történt. Ámde a munka vége fele derült ki, hogy a biztonsági ajtó alsó „páncéllemeze” (Ne nevess, így hirdették az akciós újságban! :) alul elhajlott.

Miután megnéztük, úgy döntöttünk, hogy veszünk az ügyfélnek egy újat és ki is cseréljük. Ne mondja azt, hogy bunkó módon tönkretesszük az új „páncélajtóját”. Megvettük a mi költségünkre 49.990,- magyar Forintért és kicseréltük két napon belül. (Tudom, mi se voltunk normálisak, hogy inkább buktunk 50 ezret, minthogy hallgassunk egy problémázó ügyfelet. :)

A csere után csak  egy dolgot kérdeztem az úriembertől: Ön szerint, ez az ajtó megvédi a betörőktől, ha ilyen könnyen elhajlítható lemezekből készült? A válasz döbbent csend volt, akkor esett le neki ez az egész történet. Nem akartam tovább kínozni, ezért elbúcsúztam tőle és minden jót kívántam. Bízom benne, hogy soha nem akarnak hozzá majd betörni.

Tudom nem volt szép dolog belegázolni az ügyfél lelkébe. Viszont szerettem volna egy picit elgondolkoztatni azon, hogy az ablakok cseréjére komoly összeget szánt, az ajtóból meg  megvette a legolcsóbbat. Nem a legjobb kombináció.

Természetesen azt rád bízom, hogy veszel-e ilyen akciós, barkács áruházas ajtót, vagy nem. Én biztosan nem javaslom.

 

Nézzük is a második részt, az alkatrészek kérdését. Azért javaslom neked a hazai gyártókat, mivel ők olyan termékekkel dolgoznak, amihez minden alkatrészt meg lehet szerezni itthon is. Legyen az egy családi vállalkozás, vagy egy nagyobb biztonságtechnikai cég, fontos, hogy pótolható alkatrészekkel dolgozzon. Képzeld bele magad abba a helyzetbe, hogy veszel egy előre gyártott kínai ajtót, amit ebben a formában csak egy évig készítettek és 5 év múlva elromlik a zárszerkezete. Te meg ott állsz a zármentőssel, aki nem tudja kicserélni a hibás alkatrészt, mert ilyenje nincs. Mit csinálsz, megint ajtót cserélsz?

A gyenge anyagminőséget már nem is nagyon firtatnám. Azt érdemes figyelembe venned, hogy ezeknél az ajtóknál nem az számít, hogy a külső borítása milyen szép fémhatású, hanem az, hogy a belső szerkezete milyen erős! Itt konkrétan arra gondolok, hogy sok olcsó típusnál a külső lemezborítás megtévesztő lehet, de te már nem esel bele ebbe a hibába! Te most már tudod, hogy a belső szerkezetet kell megnézned! Az a fontosabb!

Mégis milyen a szerkezete egy normális biztonsági ajtónak_

Kezdjük a tokkal, illetve inkább azzal, hogy ne vegyél előre gyártott ajtót! Az olyan, mint a fagyasztott, mikrózható kaja, nem az igazi. Ugyanúgy, mint az ablakaidat, ezt is méretre gyártasd!

A legjobb megoldás, ha a tok acélból készül. Ennek a méretét mindig a helyszín határozza meg. Ezt a vasalatoknál tárgyalt beépítési mód szerint kell rögzíteni a körülötte lévő falakba (egymástól max. 30 cm-re, min. 10 cm mélyen). Azért jó az acél tok, mert abból nagyon nehéz kifeszíteni a szárnyat.

Maga az ajtószárny is acél zártszelvényből készül. Az elkészítése nagyon leegyszerűsítve 6 lépésben így néz ki:

  1. Először elkészítik a keretet minimum 30x30 mm-es, de inkább 40x40 mm-es zártszelvényből.
  2. Utána ezt a keretet vízszintesen és függőlegesen berácsozzák minimum 20x20 mm-es zártszelvényből.
  3. Majd belehelyezik a zárszerkezeteket és az azt mozgató rudazatot. A rudazatot úgy, hogy azok a zártszelvényeken belül fussanak, így szinte lehetetlen őket eltörni és sokkal nehezebb megfúrni.
  4. Az eleve jó minőségű zárszerkezetet acéllemezekkel elfedik, hogy lassítsák a szétfúrását.
  5. Az egyik oldalt beborítják az általad kiválasztott ajtólappal, az üresen maradt belső részeket kitöltik hő és hangszigetelő anyaggal, majd a másik oldalról is befedik az ajtólappal.
  6. Elhelyezik a kukucskáló lyukat, felhelyezik a cilindereket (ez van kívülről a kulcsos zár és a kilincs körül) és a kilincset.

Egyszerű és nagyszerű! Vannak olyan típusok, ahol az acél rácsszerkezetet megfelelő vastagságú acéllappal helyettesítik. Ez is lehet jó megoldás, természetesen csak akkor, ha érvényes a Mabisz minősítése.

Mindenhol hallani, hogy 8, 10, meg 16 ponton záródó ajtó. Tök jó, 16 pontos ajtó. Igen, és akkor mi van, mit is jelentenek ezek?

A záródási pont fogalma: záródási pont az ahol, a szárnyból egy nyelv, vagy acélrúd a tokba csúszik a zár elfordításakor.

Mindenképpen tudnod kell, hogy csak az nevezhető külön záródási pontnak, ami egymástól legalább 30 centiméterre található, ez alól csak a sarkoknál van kivétel. Magyarán az nem három pont, ha közvetlenül egymás felett három rúd csúszik bele a tokba link, az csak egy pontnak számít Mabisz szempontból.

A másik mizéria ezekkel a záródási pontokkal az, hogy hiába veszel akár tíz ponton záródó ajtót, ha azt csak egy kulcs zárja! Mivel a biztosítókat elsősorban a zárak száma, majd a zárak minősége érdekli. Magyarán legalább kettő darab kulccsal kelljen kinyitni az ajtód! Hiszen hiába nehéz kifeszíteni az ajtód, ha feltörik az egyetlen zárad!

Vannak gyártók, akik úgy nevezik meg a pontokat, hogy 7+1, (vagy bármekkora szám + bármekkora szám) ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fő zár elfordításával annyi pontot zársz be, amennyit az első szám mutat. Míg a második zár elfordításával annyit, amennyit a második szám mutat.

A kulcsoknál (vagyis a zárszerkezetek fajtájánál) a legideálisabb az, ha két különböző alaptípus van az ajtódon. Az egyik mondjuk kéttollú (tudod, mint a páncélszekrényeknél), a másik meg normál kialakítású, persze abból is valamelyik biztonságos változat. Itt sem árt tudni, hogy az optimális megoldás az, ha a zárak egymástól minimum 30 cm-es távolságra helyezkednek el.

Az is fontos, hogy a rudak, illetve a zárnyelvek, amik a tokba záródnak milyen minőségűek. A vastagság nem minden esetben egyenesen arányos a tartóssággal. Kellett már kifeszítenem olyan ajtót, aminél szép vastag zárórudazat volt, ami gyönyörűen el is hajlott egy kis pajszeres rásegítéstől. Ellenben a sokszor egy vékonyabb acélrúd, ami jó minőségű, igen komoly ellenfele tud lenni a betörőknek.

Fogsz látni olyan ajtókat, amiknél a pánt felöli oldalon nincsen záródási pont, csak fix acéltüskék záródnak a szárnyba. Ez ne riasszon el, gyakran alkalmazzák a gyártók ezt a megoldást is. A biztonsági ajtóknál ezek a kiemelést gátló elemek. Elengedhetetlen, hogy a pántok is olyan típusúak legyenek, amelyeknél csak belülről tudod leemelni az ajtószárnyat. Itt ugye a betörők nem a zárgörgőket akarják kiemelni az ellendarabok mögül, mint az erkélyajtóknál, hanem az egész ajtószárnyat emelnék le a pántokról, így könnyítve meg a bejutást.

Egy másik fontos dolog, hogy egy ilyen ajtó záródási pontossága maximum 2 mm lehet. Ez azt jelenti, hogy csukott állapotban a tok és a szárny közötti rés maximum 2 mm-es lehet. Ez hivatott megnehezíteni a feszítő szerszámok beékelését.

Nem beszéltem még arról, hogy ezeknek az ajtóknak elképzelhető, hogy gyengébb a hőszigetelésük mint egy fa, vagy egy műanyag ajtónak, azonban sokkal erősebbek. Itt is érvényesül a valamit valamiért elve.

Azt azonban mindenképpen vedd fontolóra, hogy a tűzoltók, vagy a mentők dolgát nagyon megnehezíted egy ilyen ajtóval. Saját bevallásuk szerint, a tűzoltók legnagyobb ellensége a biztonsági ajtó. (Nyugodtan kérdezz meg egyet, ha van az ismeretségi körödben)

Az utólag felszerelhető rendszerek közül a leghatásosabb eszköz a hevederzár, kiegészítve a normál zárbetéted biztonságosabbra cserélésével. (Menj be egy zárakkal foglalkozó boltba, ott sokat fognak segíteni a típus kiválasztásával kapcsolatban.) Itt is igaz, hogy a 10 ezer Forintba kerülő hevederzár sokkal gyengébb, mint az 50 ezer Forintos. Persze a tíz ezres is jobb, mint a semmi. A tipikus pajszeres huligánok ellen az is lehet hatásos.

Öszzegezzük akkor azokat a fontos dolgokat, amiket most már tudsz és amikre figyelni fogsz:

  1. elkerülöd a 40 ezres előre gyártott kínai ajtót,
  2. legalább 2 db zár lesz az ajtódon,
  3. figyelsz a kiemelésgátlásra,
  4. megnézed, hogy kívülről leszedhető-e a cilindered,
  5. ellenőrződ, hogy pontosan záródjon (max. 2 mm.),
  6. hazai gyártóval méretre gyártatod az ajtódat,
  7. kéred, hogy mutassák meg az érvényes Mabisz minősítés dokumentumát, ha lehet, kérsz egy fénymásolatot.

Ezzel a végére is értünk, ennyit szerettem volna elmondani neked a biztonsági ajtókról.

Bocsánat, még két dolog:

  1. A biztosítót addig nem érdekli az ajtó típusa egészen addig, míg be nem jutnak rajta. De te azért beviheted a fénymásolatot a minősítésről, hogy ez náluk milyen kockázati besorolást ad. (Mennyit fizetnek.)
  2. Az elején feltettem a kérdést, hogy fel lehet-e törni? Igen. Csak nem mindegy, hogy 30 másodperc alatt, aránylag kevés zajjal, egy pajszerrel, vagy még profi felszerelésekkel is minimum 10 perc kell hozzá és óriási zajjal jár.

 

Remélem ma is tudtam segíteni neked.

 

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

Szólj hozzá!

Címkék: ajtó nyílászáró nyílászáró csere biztonsági ajtó erkélyajtó bejárati ajtó ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben ajtó csere betörésvédelem az ablakoknál biztonsági ajtó csere


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr425358906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása