A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Mire figyelj az árajánlat kérésnél?

 

Nézzük milyen kérdéseket érdemes figyelembe venned ajánlatkérés előtt, illetve mi alapján tudod majd összehasonlítani a kapott ajánlatokat.

Gondolom Te is több cégtől fogsz ajánlatot kérni.

A legjobb megoldás, ha leülsz a gépedhez és készítesz egy puskát (Persze nem olyat, amivel lőni szoktak! :) ) és a cégektől, akiket kiválasztasz, ez alapján kérsz ajánlatot. A legjobb megoldás egy word, vagy excell dokumentum létrehozása, amit könnyen csatolhatsz egy emailhez. Még mielőtt megnézzük, hogy ez mit tartalmazzon, kitérek arra, hogy hány cégtől érdemes ajánlatot kérni. Tapasztalataim szerint maximum öttől (legideálisabb a három), ennél többnél csak felesleges munkát veszel a nyakadba, az összehasonlítgatásokkal.

A weben kutatva olyan céget érdemes keresni, aki a Te lakóterületedre specializálódott. Budapesten és az agglomerációjában ez rendkívül egyszerű, hiszen ide szinte mindenki feljár dolgozni, vidékről is. Ez inkább akkor kérdés, ha Te mondjuk, Győr mellett laksz, akkor nem biztos, hogy egy Debreceni cég a legjobb választás, kivétel, ha van a közelben egy helyi kirendeltségük, forgalmazójuk. Ez azért lényeges, mert láttam nem egy olyan esettet, mikor a nagy távolság miatt, a kivitelező nem igazán akart kimenni egy garanciális javításra. Hetek teltek el mire újra arra felé cseréltek ablakot és bementek megnézni a problémát. Aminek a kijavítása egyébként fél órát vett igénybe. Kérlek figyelj erre, mert az építőipar erős visszaesésének a következtében sokan, szinte bárhol és bármilyen munkát hajlandóak elvállalni azért, hogy legyen bevételük. Ezért én nem is hibáztatom őket, csak Téged akarlak megkímélni a kellemetlenségektől.

images.jpg

Lássuk mit érdemes csinálnod ahhoz, hogy a lehető legpontosabb és legjobban összehasonlítható előzetes ajánlatokat kapjad.

Első lépésben mérd le az ablakaidat.

    1. Célszerű először az ablak szélességét, majd másodszor a magasságát megmérni.
    2. A teljes szélességhez, illetve magassághoz a tok is hozzátartozik, nem csak az ablak szárnyak, ezért a szélességnél faltól-falig (a tokok végéig), magasságnál a párkánytól a felső falig mérj.
 
 

Fontos, hogy abban az esetben, ha több szárny van egymás mellett, vagy alatt, akkor a szárnyakat is mérd meg és írd fel. Ez főleg akkor érdekes, ha ugyanolyan kiosztású ablakokat szeretnél, mint az eredetiek.  Példák:  a nappali ablak, 3 egyforma szárny, 258 cm széles, 154 cm magas,

147333.jpg

vagy a kisszoba ablak 136 cm széles, 212 cm magas, négy szárnyú, a felső két szárny 62 cm magas a nappali ablak.

ablak.jpg

A meglévő redőnyt is érdemes jelezni, alapvetően két típus létezik:

    • - az egyik a belső fa tokos, ezt belül látod az ablak felett,
    • - a másik a külső tokos, ez az ablakra kívülről van felszerelve és általában fém tokja van.

Amint ezeket szépen leírtad itt az ideje átgondolnod, hogy mire is van szükséged.

    • - fa, vagy műanyag ablakot akarsz,
    • - milyen falad van most, milyen hősszigetelésű ablakot akarsz
    • - most, vagy később akarsz-e redőnyt,
    • - kell-e szúnyogháló,
    • - van valamilyen különleges kívánságod? (pl.: nem teljesen átlátszó üveg valahova, vagy biztonsági üvegre van szükséged, stb.)
    • - akarsz-e változtatni a jelenlegi kiosztáson? (a szárnyak méretén, pl.: 3 szárnyú ablak helyett 2 szárnyút szeretnél)
    • - bármi, ami eszedbe jut és lényeges lehet, hiszen Te ismered a saját otthonod a legjobban!

 

Most jön az, hogy a kettőt össze kell fésülni, az adatokat és az igényeidet. Már leírtad az ablakok méretét és kiosztását. Írd le azt is, hogy milyen típusú az otthonod fala tégla, vagy panel esetleg csúszózsalus, vagy valamilyen más technológiával épült?

A tégla építésű házaknál jellemzően sérül a belső vakolat a csere során, azt jelezd mindenképpen, hogy ennek a javítását Te akarod megoldani, vagy szeretnéd, ha a cserét végző cég oldaná meg. A panel épületeknél pedig arra kell figyelni, hogy az ajánlat, amit kapsz, tartalmazza a takaróléceket, amivel az illesztési hézagokat elfedik.

Érdemes tudnod, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás szerint, ahol nyílt égésterű berendezés (gáztűzhely, nem turbós kazán, nyitott kandalló, stb.) van, magyarán olyan, ami a lakótérből szívja el az oxigént használat során, ott szükséges az ablakokba szerelhető szellőztetők beépítése. Kivéve, ha a helyiség szellőzése máshogyan megoldott, mondjuk falon keresztüli szellőzővel. Javaslom, hogy mindenképpen írd bele az ajánlatkérésbe, ha valahol ilyen készüléked van, hogy szellőzőt kérsz Ebból miden ablakos érteni fogja, mit szeretnél. 

Jelezd azt is, hogy kérsz-e redőnyt, illetve, hogy most van-e és, ha van, akkor az milyen. Ide tartozik a szúnyogháló kérdése is. Érdemes tudnod, hogy fix szúnyoghálót az esetek többségében csak kívülről lehet az ablakokra csavarozni, ezért, ahol kívülről nem férnek hozzá (emeleten, ahol nincs erkély), ott vajmi kevés az esély ezek felszerelésére. A rolós, fentről lefelé húzható szúnyoghálóknál meg azt vedd figyelembe, hogy a 120-130 cm-nél szélesebb szerkezeteknél nehézkes lehet a kezelés, és ugyanez igaz a 150 cm-nél magasabbakra is. Egyszerűen túl szélesek, vagy magasak a kényelmes működtetéshez. Persze, Te döntesz. 

Amennyiben van olyan helyiség, ahova nem szeretnéd, hogy belássanak (WC, fürdő), akkor azt jelezd az ajánlatkérésben, ugyanis a nem teljesen átlátszó üvegeknek másak az árai.

Bármi más különleges üvegezési kérésed van, pl.: biztonsági, reflexiós, vagy színezett, akkor a legjobb, ha előtte felhívod a kiválasztott cégeket, nehogy aztán hanyatt essél a különleges üvegezésű ablakok árain. 

Amit jelezz mindenképpen, hogy a párkányok várható árait is tüntessék fel.

Fontos, hogy tartalmazza az ajánlatkérés az oda szállítást és a csere során keletkező törmelék és a régi ablakok elszállítását is.

A színt is érdemes beleírni, az alapszín ugye a fehér. Az ettől eltérő változatok minden esetben felárasak, ez típusonként változik, de jellemzően 30 és 50 % között mozog.

Hoppá, még valami! A típus. Mivel nem mindenki ugyanabból a márkából gyárt, ezért a kapott ajánlatok műszaki tartalma között nagy lehet a szórás. Éppen ezért érdemes leírnod az elképzelésed. Lássunk három példát. Legyen az első műanyagra: minimum 5 légkamrás, 70 mm-s típust szeretnék, normál üvegezéssel ; a második is műanyagra: minimum 6 kamrás, 3 rétegű üveggel ellátott ablakokra kérek ajánlatot ; és a harmadik fára: toldásmentes keményfából szeretnék ajánlatot 3 rétegű üveggel

Így nagy eséllyel ugyanarra a kategóriára kapsz ajánlatot az összes cégtől, csak a márkanevek és típusok lesznek mások.

Gyakorlatilag ennyi elég is egy előzetes ajánlatkéréshez. Most már nincs más dolgod, mint ezt a szépen összeállított dokumentumot elküldeni azoknak a cégeknek, akiket kiválasztottál. Persze léteznek olyan weboldalak is, egyre több, ahol klikkelgetéssel ki tudod jelölni, hogy milyen ablakra, ajtóra kérsz ajánlatot. Ez is jó megoldás lehet, viszont az email címre elküldött dokumentum annyival jobb megoldás, hogy így biztosan mindenkitől ugyanarra a kategóriára kapsz árajánlatot.

 

Fontos a bejárati ajtókkal kapcsolatban!

A bejárati ajtók árát elsősorban a kiválasztott minta határozza meg. Ezért elképzelhető, hogy valaki másfélszeres áron ajánlja ki ugyanazt a méretű ajtót, mint a másik cég. Ez azonban nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a későbbiekben, az általad kiválasztott mintával is ugyanannyiba fog kerülni az az ajtó! Ezt mindenképpen vedd figyelembe, mert a minta típusa, akár 50 ezer forintos különbségeket is eredményezhet az eredeti árhoz képest.

Ha ezek után megkapod az ajánlatokat, akkor szépen össze tudod hasonlítgatni őket és ki tudod választani a Neked megfelelő céget, vagy cégeket. Hiszen itt még többen is versenyben lehetnek .

Ekkor jön az, hogy a szimpatikus cégekkel meg kell beszélni a helyszíni felmérést, mert pontos árat mindenki csak a helyszín ismeretében tud adni.

Mikor már kiválasztottad a győztest (ezt csak Te döntheted el, senki más, na jó esetleg az asszony :-) ), akkor érdemes újra átnézni az ajánlatot, hogy minden benne van-e, amire nálad szükség lehet.

Ehhez egy kis segítség, hogy miket ellenőrizz le:

-          a nyílászárók számának, méretének egyezése,

-          a párkányok (belső, külső),

-          a megrendelt árnyékolástechnikai termékek (redőnyök, szúnyoghálók)

-          panelháznál a takaróléc, téglaépületnél a kőműves munka,

-          az odaszállítás,

-          a törmelék és a régi ablakok elszállítása,

-          a különleges kívánságok (pl.: nem telesen átlátszó üveg),

-          az összes munkadíj,

-          az összes felhasznált segédanyag (pl.: pur hab, csavarok, stb.),

-          kiegészítők, amikről szó volt (pl.: szellőző),

 

Amennyiben a Te jegyzeteid és a fenti lista alapján minden stimmel, akkor gratulálok!!!

Arra kértél és kaptál ajánlatot, amire szerettél volna és sikerült kiválasztanod a legjobbat!

 

Bízom benne, hogy ezzel a cikkel is sikeresen elősegítettem a döntésed!

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere műanyag ablak bejárati ajtó fa ablak ablak felújítás aluminium ablak ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben általános ablakcsere infók ajtó csere


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr314556989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása