A szerzőről

"pár évet eltöltöttem a szakmában, mint értékesítő, irodavezető, projekt felügyelő, műszaki vezető és a későbbiekben mint budapesti képviselő. Ezen időszak alatt rengeteg mindennel találkoztam. Most ezeket kendőzetlenül fogom neked leírni, mivel jelenleg már nem fűződik semmilyen érdekem az iparágban dolgozó egyik céghez sem. Lesznek akik örülnek majd ennek és lesznek akik megsértődnek, meg olyanok is akik majd be akarják bizonyítani, hogy ez nem igaz. Legyen szó akár..."

Joe Trb

Új ablakot akarsz, de nem tudod milyet válassz?

Ez a cikk a fenti kérdésre keresi a választ.

Kezdjük az elején!

Azt már tudjuk mindketten, hogy ablakot akarsz cserélni (különben nem lennél itt ). Sőt azt is tudjuk, hogy nagy a választék, sok cég van és mindenki a saját portékáját dicséri, a másikét meg lehúzza. Így nehéz okosnak lenni, nem igaz?

ajto es ablak.jpg

Az egyszerűség kedvéért egy kisebb történetbe ágyaztam Neked ezt az egész helyzetet. A történet főszereplője Pisti, aki hozzád hasonlóan ablakot akar cserélni, viszont fogalma sincs arról, hogy mi alapján válasszon.

 „Egy januári estén, tv nézés közben (épp egy házalakítós műsor ment) hangzott el az alábbi beszélgetés.

Na, - mondta Pisti, miközben felállt a fotelból egy második zokniért, mert már nagyon fázott a lábfeje – akkor tavasszal, ha jobb idő lesz, kicseréljük az ablakokat, mert már nagyon unom a huzatot a lakásban, jó?

Ok! Az nagyon jó lesz!  – mondta Kati, a felesége, miközben igazított a takarón, amivel bebugyolálta magát – Te, Pisti és tudod már, hogy milyen ablakot veszünk?

Őőő, izé, azt még nem tudom, majd utána nézek mit lehet kapni és melyik lesz a legjobb nekünk! – válaszolta  és miután felvette a második zoknit, azonnal leült a számítógépéhez.

Mivel Pisti alapos ember hírében állt, el is kezdett kutatni. Nézegette a netet, a céges oldalakat, a fórumokat, később elment kilenc ablakoshoz is, majd több mint három hónap és rengeteg ellentmondó információ után leült, hogy kielemezze a látottakat, illetve a hallottakat.”

Állj, állj, állj!  STOP!

Te is hónapokig akarsz utána járkálni a dolgoknak?  

Vagy jobb lenne, ha egy cikkben szinte minden fontosabb infót megkapnál?

Benned már felmerültek ezek a kérdések?

  • - Fa, műanyag, vagy fém ablakot vegyek?
  • - A fán belül is van több variáció, mi a különbség?
  • - A műanyagnál mi az, ami számít?
  • - Uhh, itt is vannak márkák, melyik a jó?
  • - Mi van, ha egy márkát más cég is forgalmaz, az ugyanaz?
  • - Értem, ez német, akkor ez tuti jó, ugye?
  • - Aha, ezt nem itthon gyártják, és?

 

Olvass tovább és sok mindenre fényt derítek! 

Először is nézzük, hogy milyen alapanyagból készült ablakot tudsz vásárolni.

Fa, műanyag, vagy fém?

A legfontosabb, hogy minőségi ablakot vegyél. Ne érd be a barkács áruházakban kapható alacsony árú és minőségű termékekkel. Azokat maximum melléképületekbe, esetleg ritkán lakott hétvégi házakba javaslom.

Abban szerintem egyetértünk, hogy a rendelkezésre álló pénzösszeg és a Te esztétikai igényeid fogják a legjobban befolyásolni a választást. Hogy most Te a fát, vagy a műanyagot preferálod, az a Te döntésed kell hogy legyen. Azért összeállítottam Neked egy kis puskát azokról a tulajdonságokról, amik a legfontosabbak.

A fém ablakok fő tulajdonságai:

-          nagyon magas ár

-          kevésbé jó hőszigetelő képesség

-          rendkívül tartós

-          nem vetemedik

-          igényli a mozgó alkatrészek évenkénti kenését

-          csak nagy igénybevétel esetén ajánlott (pl.: társasházi kapu, irodaépületek)

 

A fa ablakok legfontosabb tulajdonságai:

-          közepes, illetve magas ár

-          jó hőszigetelő képesség

-          tartós, ha jól kezelik

-          igényli az állandó felületkezelést, gondozást

-          vetemedhet

-          igényli a mozgó alkatrészek évenkénti kenését

 

A műanyag ablakok alapvető tulajdonságai:

-          alacsony, vagy közepes ár

-          jó hőszigetelő képesség

-          igénytelen felület, csak takarítani kell

-          igényli a mozgó alkatrészek évenkénti kenését

-          nem vetemedik

-          tartós

 

Ezek voltak az alapvető tulajdonságok. Itt láthatóvá vált, hogy számodra a fa, vagy a műanyag ablak lehet a jó megoldás.

 

A kettő közötti legfontosabb különbségek egyike az, hogy a fa ablak sokkal több törődést igényel. Azonban érdemes tudnod azt is, hogy az igazán komoly fa ablakoknál, akár 10 évig sem kell a felületkezeléshez nyúlni. Persze ezeknek az árai jóval meghaladják a műanyagokét. Akár dupla, vagy tripla ár is előfordulhat.

Az alábbiakban a kifejezetten a fa ablakokra vonatkozó szempontokkal ismertetlek meg.

Amennyiben fa ablakot választasz, vedd figyelembe azt, hogy egy gyenge minőségű termékkel rengeteg problémát veszel a nyakadba. Amelyik fa ablak túl olcsó, magyarán műanyag ablak árban, vagy akár az alatt mozog, attól jobb óvakodni. Ott valószínűleg az alapanyag minősége nem túl jó, mert a jó minőségű faanyag egyáltalán nem olcsó!

Egy másik fontos kérdés a fánál, hogy toldásmentes, vagy hosztoldott változatot választasz. Először is tisztázom a jelentését ezeknek a szavaknak. A toldás mentes változat lényege, hogy akármilyen magas, vagy széles az ablak, ajtó, stb. akkor sem lehet több, rövidebb szálból összerakni az adott szélességet, vagy magasságot. Magyarán a felhasznált szálaknak minimum ugyanolyan hosszúnak kell lenniük, mint a nyílászáró teljes hosszúsága (vagy magassága). A dolog persze nem ilyen egyszerű, mert az is számít, hogy a szálakat szembeforgatják-e egymással, hogy a vetemedés iránya ellentétes legyen, így lassítva magát a vetemedési folyamatot. (Mivel ezt nehéz leírva elmagyarázni és maga a látvány ezerszer többet mond és jó képem sincs erről, ezért azt javaslom Neked, hogy jegyzeteld ki a kérdéseid. És mikor bemész egy ablakoshoz kérd meg, hogy mutassa meg egy fa ablakon ezeket a dolgokat.) A hosztoldott meg ennek az ellentéte, ha nem áll rendelkezésre az adott hosszúságból elegendő számú faanyag, akkor a megfelelő eljárással kipótolják azt egy másik darabbal. Természetesen a toldásmentes sokkal drágább és sokkal tartósabb is és kevésbé vetemedik. Valamilyen szinten ide tartozik az ablakkeret vastagsága is. Minél vastagabb az ablakkeret és a tok, annál jobb a hőszigetelése és a merevsége, a tartása az ablaknak. Ezek az értékek általában 68 és 90 mm között mozognak. Én a vastagabbakat ajánlom.

A harmadik, ami számít a fánál, maga a fa, az alapanyag. Mindenképpen kemény fából készítsék az új ablakaid. Az, hogy ezen belül valamilyen trópusi keményfát, esetleg luc-, vagy vörösfenyőt választasz, vagy bármilyen más fajtájú keményfát, az már csak a Te ízlésedtől és a pénztárcádtól függ. A lényeg, hogy puha fából nem lehet tartós ablakot csinálni, csak keményből.

A negyedik dolog a felületkezelés. Azt remélem, már nem is kell mondanom, hogy felületkezelés nélküli ablakot ne vegyél. Az itt felhasznált anyagoktól függ a leginkább az ablak tartóssága, hiszen ezek hivatottak megvédeni a fát a nedvességtől, ami a korhadást okozhatja. Szerintem csak olyan fa ablakot érdemes választanod, aminél a felületkezelésre legalább öt év garanciát vállalnak és biztosítják a megfelelő felületkezelő anyagok későbbi beszerzését is. Szóba jöhet még az a változat, mikor kívül egy fém, vagy egy műanyag borítás található az ablakon. Ezek nagyon jó megoldások és általában csak a prémium kategóriára jellemzőek. Éppen ezért, ha ilyet szeretnél, akkor nagyon mélyen a zsebedbe kell nyúlnod.

 

Most térjünk át a műanyag ablakokra. A mai, modern műanyag ablakok között a különbségek egyre jobban elmosódnak. Mégis vannak olyan dolgok, amikre érdemes odafigyelned.

Lényeges, hogy hány légkamrás az ablakod. Ma már nem érdemes öt kamrásnál gyengébbet választani. (A hőszigetelés szempontjából.) Ezzel együtt vedd figyelembe az ablakkeret vastagságát is, ami általában 60 és 90 mm között mozog. Természetesen a vastagabb keret jobb hőszigetelő és sokkal stabilabb is. Itt sem igazán érdemes 70 mm alá menni, annyival nem olcsóbbak a 60 mm körüli ablakok sem.

A műanyag ablakok keretében szükség van a körbefutó acélmerevítésre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tokot bárhol kettévághatod, ott kell hogy legyen benne az acél merevítés. Ez hivatott megakadályozni az ablakkeret eldeformálódását, mivel ugye a műanyag önmagában nem olyan stabil, hogy kibírja évtizedekig eldeformálódás nélkül. Persze vannak kivételek olyan prémium kategóriás ablakoknál, ahol az acélmerevítést más anyaggal váltják ki (pl.: alumínium vázra öntik a műanyagot). Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy  Magyarországon nem túl gyakran fogsz ilyennel találkozni, sőt sok kolléga sem látott még ilyet közelről. No, de térjünk vissza az acélmerevítéshez. A lényeg, hogy ez jó minőségű legyen és legyen (kivételt csak a 60*60 cm alatti ablakok képezhetnek). Ezt sajnos Te kívülről nem tudod megállapítani, hogy milyen a minősége, de meg tudod kérdezni a forgalmazót, hogy milyen vastag? Ha vastagabb, mint 2,5 mm, akkor biztos lehetsz abban, hogy stabil ablakaid lesznek. Ugyanis, ha ennél vékonyabb a merevítés, akkor pont annyit ér, mint halottnak a csók. Valami van benne, de hosszútávon nem akadályozza meg igazán az üveg súlya miatti eldeformálódást.

A harmadik fontos összetevő az maga műanyag, az alapanyag. Elvileg minden olyan ablak, ami ma, az Magyarországon forgalomban van, az megfelelő minőségű. Mégis azt tapasztaltam, hogy a legalacsonyabb árfekvésű típusok sokkal lágyabb műanyagból készülnek, mint a felső kategóriás társaik. Ezt onnan tudom, hogy mikor csavart kell becsavarni az ablakba, például redőny rögzítésnél, akkor az alacsony árú ablakokban sokkal könnyebben halad a csavar, mint a keményebb alapanyagú prémium termékekben.

 

Ezek voltak a két alapanyag jellemzői, most azonban nézzük, mely dolgok számítanak, függetlenül az alapanyagtól.

Az első tényező, hogy hol készül az ablak. Itthon, vagy külföldön. (És itt nem az alapanyagok származási országára gondolok, ami lehet német,osztrák, lengyel, stb., hanem magára akész ablak gyártási orságára.) Ha külföldről hozzák az ablakod, akkor íme a tapasztalatom. A tőlünk nyugatról (pl.:Ausztriából) érkező, legtöbbször fa ablakok minősége általában jó, vagy kiemelkedő és a hibák száma is elenyésző. Ellenben a délről, keletről, vagy északról érkező ablakoknál már nem árt jobban figyelni. A legnagyobb gond a hosszú szállítás során képződő felületi sérülésekkel, a karcokkal van. Hiába a védőfólia, meg az óvatosság, egy 1000-1500 km-s, kamionnal megtett út alatt nagyobb az esély a sérülésre. Ehhez jön még a garanciális ügyintézés nehézsége. Gyakran igen nehézkes és sok időt vesz igénybe. Meg különben is, támogassuk a saját dolgozóinkat, ablakot magyar gyártótól rendelj! Szerintem. 

A másik fontos tényező, hogy az ablak mozgó alkatrészei milyen típusúak, melyik márkából valók. Ez egy későbbi meghibásodás esetén jut szerephez, az alkatrészellátás szempontjából. Szerencsére, ez ma már kevésbé problémás, mert a legnagyobb gyártók mind képviseltetik magukat az országban és be lehet szerezni az akár tíz évvel ezelőtti alkatrészeket is, csak ez több időt vesz igénybe. Szorosan ide kapcsolódik, hogy csak és kizárólag olyan ablakot vegyél, aminek minden oldalán van záródási pont! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kilincs elfordításával, az ablakkeretnek mind a négy oldalán (alul, felül, kétoldalt) van záródási pontja. Ezzel biztosítva a tökéletes zárást. Sajnos láttam már sok olyan esetet, ahol nem volt elég záródási pont az ablakon gyárilag és ezért az ablak rosszul zárt, huzatos volt. (Pedig a csere célja a jól záródó, szigetelő ablak, nem?  Ez jellemzően a nagyon olcsó termékeknél fordul elő.

Fontos szempont az üvegezés is. Kettő, vagy három rétegű legyen? A tapasztalat az, hogy a 75 mm-nél keskenyebb ablakokat, legyen az fa, vagy műanyag eredendően a kétrétegű üveghez tervezték. Az ennél vastagabb kerettel rendelkező ablakoknál pedig érdemes a három rétegű üvegezést választani. Persze kivételek és eltérések márkánként adódhatnak.

Ezzel el is érkeztünk a „MÁRKA VS. CÉG” kérdéshez is. Mindkét típusnál megszámlálhatatlanul sok márka és típus létezik, de ez főleg a műanyag ablakoknál nagy kérdés. Sokszor láttam már olyat, hogy ugyanabból a típusú műanyag profilból készít két különböző cég ablakot és nagyon különböznek az áraik. Ez adódhat sok mindenből.

Például:

-           minél nagyobb volumenben termel egy gyár, annál jobb áron kapja az alapanyagot, vagy

-          az egyiknek elég 20% haszon a terméken, mert sok munkát akar, vagy

-          az olcsóbb kispórol dolgokat (vékonyabb merevítés, olcsóbb vasalat, kevesebb vasalat, stb.) és így tovább.

A lényeg az, hogy prémium alapanyagból is lehet rossz ablakot csinálni, meg normálból is kiemelkedőt. Mindkettőre láttam példákat. Én a kivitelező és a gyártó cégre fektetem a hangsúlyt, a márkákkal szemben.

Ezzel el is jutottunk a legfontosabb tényezőhöz, magához az emberhez, akitől vásárolsz. Illetve az egész céghez, a szerelőhöz, aki kimegy felmérni az ablakok gyártási méretét, stb., stb. Természetesen az rendkívül szubjektív dolog, hogy ki az, aki szimpatikus Neked! Mégis, talán ez a legfontosabb tényező. Az, hogy csak és kizárólag olyan embertől vásárolj, aki szimpatikus Neked és érzel némi bizalmat iránta! Ez rendkívül megkönnyítheti a későbbi ügyintézést. Persze az sem árt, ha valaki ajánlja a céget, vagy ha a referenciák alapján döntesz.

Összefoglalva azt tudom mondani Neked, hogy miután eldöntötted, hogy fa, vagy műanyag ablakot választasz, akkor keress egy olyan szimpatikus céget, aki az igényeidet maradéktalanul kielégíti és ne hagyd magad rábeszélni valamire, csak azért, mert jó márka, vagy mert akciósan olcsóbb. Óvakodj a nagyon olcsó dolgoktól és azt az ablakot válaszd, ami elsőre megtetszett. Akkor nem fogsz hibázni. 

Hoppá, majdnem elfelejtettem valamit, a garancia kérdését! Ez azért lényeges, nem? 

A jellemző garanciális időtartam 3 és 10 év között van az ablakoknál. Aki ennél többet ígér, normál áron, az több mint furcsa. Nem lehetetlen a 15 éves garancia sem a prémium kategóriában, de ezt még ott is kb. 20%-s felár ellenében adják. Sokat hallottam régebben, hogy egyesek 20, meg 25 év garanciát emlegettek. Azt azért érdemes megkérdezni, hogy mire? Mert ez általában a műanyag ablak színtartósságára vonatkozik. (Csak mellékesen megjegyzem, hogy a jelenlegi műanyag ablakok mindegyike megfelel ennek a kategóriának. Ha meg esetleg 10-15 éven belül elszíneződnek, elsárgulnak, akkor ez lesz a legkisebb gondunk, mert az azt jelenti, hogy az UVA és az UVB sugárzás kb. megötszöröződött ennyi idő alatt. Ugyanis az elszíneződést az UV sugárzás hatására, a felületen képződő, szemmel láthatatlan repedések okozzák, amelyekbe belerakódnak a mikronnyi méretű porszemcsék. Ilyen magas UVA és UVB sugárzás esetén valószínűleg előbb aggódnánk a bőrünk, mint az ablakaink miatt.) Szóval a lényeg, hogy ma, Magyarországon, öt év garancia teljesen korrektnek mondható minden szempontból. Az ez alatt lévőket nem javaslom, az e fölöttieknél meg tudakold meg, hogy mégis mire adnak többet, ok? (pl.: mozgó alkatrészek, felület, stb.)

Röviden ennyit szerettem volna elmondani Neked a különböző típusokról, nagyvonalakban. (Természetesen ezt még oldalakon keresztül lehetne fejtegetni, hogy egyes márkák megoldásai milyen szempontból jobbak vagy rosszabbak a másiknál.)

 

Bízom benne, hogy ezzel a cikkel is sikeresen elősegítettem a döntésed!

Minden ami ablakcsere, ablakcsereinfo.blog.hu.

 

1 komment

Címkék: ablak nyílászáró nyílászáró csere ablakcsere műanyag ablak erkélyajtó fa ablak aluminium ablak ablakcsere panellakásban nyílászárócsere panellakásban ablakcsere tégla épületben nyílászárócsere tégla épületben általános ablakcsere infók ajtó csere


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakcsereinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr974550661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FJo 2015.09.04. 12:56:12

2015 jan 1-től U-1,15 a hőszigetelési előírás. Van-e olyan kétrétegű ablak, amely ezt tudja (vagy csak 3 rétegűtől várható ez el)?
süti beállítások módosítása